Skip to content Skip to footer

Bosna i Hercegovina na World Travel Market London 2022

Delegacija Bosne i Hercegovine je predstavila svoje turističke potencijale na prestižnom međunarodnom sajmu turizma i putovanja „World Travel Market London 2022“ koji se održavao od 7. do 9. studenog/novembra u Londonu.

WTM London predstavlja jedan od najznačajnijih sajmova turizma u svijetu, koji okuplja oko 5.000 izlagača iz 182 zemlje. Procjenjuje se da oko 51.000 sudionika na ovom sajamskom događaju realizira svoje poslovne aktivnosti u vrijednosti od oko 2,8 milijardi funti.

Certificirani stručnjaci

Pored klasičnog izlagačkog dijela, sajam WTM London nudi velike mogućnosti za unaprjeđenje poslovanja, umrežavanje, B2B sastanke s predstavnicima turističke industrije, medijsku promociju, razmjenu iskustava, prisustvo na business forumima i prezentacijama svjetskih stručnjaka, te praćenje trendova u razvoju turizma.

Uspjeh nastupa i sudjelovanja Bosne i Hercegovine na ovom sajmu pokazuje i niz događaja koji su se održali na izlagačkim prostorima Bosne i Hercegovine. Potpisivano je partnerstvo između USAID-ova odjela za razvoj održivoga turizma u BiH i britanske kompanije Online Travel Training (OTT) kojim je najavljeno pokretanje dva nova tečaja na Online Travel Agent Academy (OTAA), i to Vinske ceste Hercegovine i Penjački sportovi BiH. Partnerstvo su potpisali direktor USAID Turizam Ibrahim Osta i direktorica OTT-a Julia Feuell.

Istaknuto je kako je cilj doprijeti do tisuća međunarodnih turoperatora i putničkih agenata na ključnim izvornim tržištima diljem svijeta i prenijeti im informacije o „zapanjujućoj, bogatoj i raznolikoj turističkoj ponudi BiH“. Inače, od pokretanja programa, međunarodni putnički agenti završili su ukupno 1.853 OTAA tečaja, te stekli zvanje certificiranoga stručnjaka za BiH.

Osnaživanje privrede

Tokom prestižne večeri članica PATA (Pacific Asia Travel Association), održanoj u samomu središtu Londona (Velika Britanija), u neposrednoj blizini zgrade Britanskoga parlamenta, predstavljena je i Vinska cesta Hercegovine, te su prisutni mogli uživati u degustaciji istaknutih hercegovačkih vina.

Trećeg dana sajma je odabranu delegaciju ugostio član Britanskoga parlamenta Martin Vickers koji je ujedno i članom Savjetodavnoga vijeća Britansko-bosanskohercegovačke privredne komore, te trgovinski izaslanik britanskoga premijera za Balkan.

Sastanak je održan u Westminsterskoj palači, odnosno zgradi Parlamenta Ujedinjenoga Kraljevstva, te se razgovaralo o nekoliko tema, prije svega o potencijalima i mogućnostima osnaživanja privrednih veza dvaju zemalja, pogotovo kroz povećanje trgovinske razmjene i ulaganja, kao i nužnosti razmjene znanja i iskustava.