Skip to content Skip to footer

BMW, Daimler, Ford i Porsche će graditi mrežu stanica u BiH

Automobilski giganti BMW, Daimler, Ford i Porsche namjeravaju zajedno graditi mrežu stanica za punjenje električnih automobila širom Evrope, a između ostalog i u Bosni i Hercegovini. Tako se može razumjeti iz rješenja koje je donijelo Konkurencijsko vijeće BiH, piše Biznisinfo.

Ova četiri giganta žele osnovati zajednično preduzeće koje će graditi mrežu stanica, i u aprilu ove godine su od Konkurencijskog vijeća BiH zatražili odobrenje. Vijeće je u septembru donijelo rješenje kojim se odobrava koncentracija ovih kompanija.

– Smatra se dopuštenom koncentracija kojom privredni subjekti Bayerische Motoren Werke Aktiengesellschaft, Daimler AG, Ford Motor Company i Dr. Ing. h.c. F. Porsche Aktiengesellschaft osnivaju potpuno funkcionalno društvo zajedničkog ulaganja sa ciljem razvoja, uspostavljanja i upravljanja visokonaponskom međugradskom infrastrukturom za punjenje baterijskih električnih vozila širom Evrope, navodi se u rješenju Konkurencijskog vijeća BiH.

Podnosioci prijave su naveli da koncentraciju namjeravaju prijaviti i nadležnim tijelima Srbije, Makedonije, Crne Gore, Albanije, Evropske unije, Švicarske, Kine i Južne Koreje.

Podnosioci prijave su, kako su naveli, uspješno proveli proces prethodnog obavještavanja Evropske komisije. Evropska komisija donijela je Odluku kojom je koncentracija odobrena. Podnosioci prijave će imati zajedničku kontrolu nad Društvom zajedničkog ulaganja i jednake udjele.

Leave a comment