Skip to content Skip to footer

Bjelašnica se sprema za skijašku sezonu

Pred otvranje skijaške sezone direktor preduzeća ZOI’84 Midhat Hubijar tvrdi da će Bjelašnica biti jedan od najboljih regionalnih ski-centara te jedan od najkonkuretnijih u Evropi nakon okončanja radova na vertikalnom transportu i vještačkom osnježavanju.

– Sve ide po planu i do 30. septembra bit će završena instalacija šestosjeda i najkasnije 2. oktobra bit će prva probna vožnja šestosjeda. Za desetak dana završavamo i četverosjed i tako ćemo projekat o vertikalnom transportu okončati do 15. oktobra. To podrazumijeva da ćemo do ovog datuma dobiti sve ateste zakonom predviđene da bi se žičara mogla pustiti u funkciju – rekao je za Faktor direktor ZOI’84.

Šestosjed ima 65 korpi, ide od Babinog dola do Međustanice samo pet i po minuta. Do sada je transport trajao 13 minuta, a skijaši su čekali između 30 i 45 minuta. Četverosjed ide od Međustanice prema vrhu Bjelašnice, ima 21 korpu i kapacitet je 500-600 skijaša u jednom radnom satu.

Pri kraju je instalacija i topova za pravljenje snijega i kada se sve ovo uklopi sa novim vertikalnim transportom, skijaška sezona trebala bi trajati najmanje šest mjeseci.

– Završeno je instaliranje sniježnih topova i sada se radi na zatrpavanju kanala, a za desetak dana isprobat ćemo i kako rade topovi za pravljenje snijega. Na skijaškoj stazi će biti 30 novih i sedam starih sniježnih topova. Temperatura za pravljenje snijega mora biti ispod nule, ali uz nove tehnologije imamo mogućnost da u toku 48 sati osniježimo cijelu Bjelašnicu. Još nisu završeni radovi na akumulaciji vode koja će snabdijevati sniježne topove. I ovaj posao bit će završen za dvadesetak dana. Jedna akumulacija će imati 40 hiljada metara kubnih vode, a druga 14 hiljada metara kubnih vode, a napravljena je i vodovodna mreža koja je došla do Bjelašnice – kazao je Hubijar.

Kako ćete dobiti vodu, kada su u Sarajevu redukcije, pitali smo Hubijara.

– Vodovovod je napravljen za vještačko osnježavanje koji će se koristiti samo u toku zimske sezone. Na Bjelašnici je napravljen sabirni vodovod, a ZOI’84 već petnaestak godina skuplja vodu na planini. Voda ide sa pumpne stanice sa Babinog dola i pumpaju se u akumulaciju jedan, a zatim se voda pumpa u akumulaciju dva, te iz druge akumulacije eventualni višak vode ići će prirodnim padom u akumulaciju jedan – kazao je Hubijar.

Ukupna vrijednost projekta je 16 miliona maraka, a Vlada Kantona Sarajeva uzela je kredit i u ovom projektu učestvovala sa 10 miliona maraka.

Leave a comment