Bjelašnica se sprema za skijašku sezonu

Pred otvranje skijaške sezone direktor preduzeća ZOI'84 Midhat Hubijar tvrdi da će Bjelašnica biti jedan od najboljih regionalnih ski-centara te jedan od najkonkuretnijih u Evropi nakon okončanja radova na vertikalnom transportu i vještačkom osnježavanju.

– Sve ide po planu i do 30. septembra bit će završena instalacija šestosjeda i najkasnije 2. oktobra bit će prva probna vožnja šestosjeda. Za desetak dana završavamo i četverosjed i tako ćemo projekat o vertikalnom transportu okončati do 15. oktobra. To podrazumijeva da ćemo do ovog datuma dobiti sve ateste zakonom predviđene da bi se žičara mogla pustiti u funkciju – rekao je za Faktor direktor ZOI'84.

Šestosjed ima 65 korpi, ide od Babinog dola do Međustanice samo pet i po minuta. Do sada je transport trajao 13 minuta, a skijaši su čekali između 30 i 45 minuta. Četverosjed ide od Međustanice prema vrhu Bjelašnice, ima 21 korpu i kapacitet je 500-600 skijaša u jednom radnom satu.

Pri kraju je instalacija i topova za pravljenje snijega i kada se sve ovo uklopi sa novim vertikalnim transportom, skijaška sezona trebala bi trajati najmanje šest mjeseci.

– Završeno je instaliranje sniježnih topova i sada se radi na zatrpavanju kanala, a za desetak dana isprobat ćemo i kako rade topovi za pravljenje snijega. Na skijaškoj stazi će biti 30 novih i sedam starih sniježnih topova. Temperatura za pravljenje snijega mora biti ispod nule, ali uz nove tehnologije imamo mogućnost da u toku 48 sati osniježimo cijelu Bjelašnicu. Još nisu završeni radovi na akumulaciji vode koja će snabdijevati sniježne topove. I ovaj posao bit će završen za dvadesetak dana. Jedna akumulacija će imati 40 hiljada metara kubnih vode, a druga 14 hiljada metara kubnih vode, a napravljena je i vodovodna mreža koja je došla do Bjelašnice – kazao je Hubijar.

Kako ćete dobiti vodu, kada su u Sarajevu redukcije, pitali smo Hubijara.

– Vodovovod je napravljen za vještačko osnježavanje koji će se koristiti samo u toku zimske sezone. Na Bjelašnici je napravljen sabirni vodovod, a ZOI'84 već petnaestak godina skuplja vodu na planini. Voda ide sa pumpne stanice sa Babinog dola i pumpaju se u akumulaciju jedan, a zatim se voda pumpa u akumulaciju dva, te iz druge akumulacije eventualni višak vode ići će prirodnim padom u akumulaciju jedan – kazao je Hubijar.

Ukupna vrijednost projekta je 16 miliona maraka, a Vlada Kantona Sarajeva uzela je kredit i u ovom projektu učestvovala sa 10 miliona maraka.

Komentari