Skip to content Skip to footer

Bh. rijeke privlače ribolovce iz cijelog svijeta: Bosna i Hercegovina postaje velesila u mušičarenju

Jedan od najstarijih ribolovaca mušičara u našoj zemlji je 66-godišnji Nazif Suzi Fetahović iz Travnika. Od malena je pecao, a malo po malo sportskim ribolovom profesionalno se počeo baviti 1983. Više od tri decenije on se druži sa štapom i udicom, a tokom tog perioda dao je veliki doprinos popularizaciji ovog sporta, otvaranju ribolovnih revira, koji svake godine u BiH privuku od 500 do 800 stranih ribolovaca mušičara.

Prevazišli Sloveniju 

Također, piše za ribolovačke časopise i iza sebe ima više od 120 članaka i snimljenih 130 emisija. Trenutno ima svoju produkciju „Ekstra Travnik“ i radi emisiju vezanu za ribolovni turizam u BiH, njegovu ponudu, naše lijepe rijeke, gdje educira mlade, uči ih mušičarenju… U pregovorima je za emitiranje s nekoliko televizija i prvi serijal trebao bi uskoro krenuti.

Za naš magazin govori o ovom sportu, potencijalima ribolova u BiH, LTG kompaniji jedinoj na prostorima bivše Jugoslavije, pa i šire u Evropi, koja se angažirala i uložila velike napore i novac u razvoj vrhunskog ribolovnog i ekološkog turizma…

– Bosna i Hercegovina postaje jedna od velesila u mušičarenju, ne samo u Evropi, već u cijelom svijetu. Na zaštićenim revirima, kojih u BiH ima od 18 do 20, od čega je pet eminentnih, boravi od 500 do 800 stranih ribolovaca mušičara. Oni se u Bosni zadržavaju i pecaju pet do deset dana. Trenutno, BiH prevazilazi Sloveniju koja je bila jedna od vodećih destinacija za mušičarenje u regionu i Evropi – kaže Fetahović.

Prvi zaštićeni revir otvorilo je bihaćko društvo na rijeci Klokot, drugi je bio, ali više ne postoji, na rijeci Lašvi u Travniku.

– LTG kompanija je jedna od najboljih u svijetu kada je u pitanju riblji fond, smještaj, ishrana… Ova kompanija je pomogla da ribolovci iz cijelog svijeta dođu u BiH, a tome su potpomogla i seoska gazdinstva koji pored rijeka imaju svoje kuće i oni su ih pretvorili u turističku ponudu spavanja, domaće ishrane. Dolaze i ribolovci iz Amerike, čak i Južne Afrike, a da ne govorimo o onima iz Evrope, kojima je to pred vratima. Na Ribniku i Plivi sada domaći ribolovci ne mogu dobiti dozvolu, jer su za mušičarenje udarni mjeseci maj, juni i juli, onda u augustu ima manje gostiju zbog godišnjih odmora. Nakon mjesec pauze, septembar, oktobar i novembar su ponovo udarni – pojašnjava on.

Kompanija LTG ima dva kampa koji su reprezentativni, jedan je u Gornjem Ribniku na rijeci Ribnik, a drugi na izvoru Plive. Njihov smještajni kapacitet je 300 mjesta.

Studija za Trebižat 

– Sobe su odlično uređene. U ponudi imaju sobe, brvnare, apartmani i predsjednički apartmani. Imao sam priliku boraviti u jednom predsjedničkom apartmanu i mogu vam reći da nigdje nisam u ljepšem i uređenijem prostoru spavao – ističe Nazif.

Kaže da upravo piše studiju za rijeku Trebižat u Hercegovini, gdje je zamoljen da pomogne savjetima za poribljavanje u ovoj rijeci.

-Ono što stalno govorim je da ljudi ne griješe, da sačuvaju rijeke i ne ubacuju ribe koje nisu rasle u toj vodi. Slovenija je tako zagadila svoje rijeke kalifornijskom pastrmkom. Na primjer, tako se razlikuju i ribe u rijekama u Dunavskom slivu i rijekama koje gravitiraju ka Jadranskom slivu, i nikada ne treba miješati gene riba koje su iz jednog ili drugog sliva – poručuje ovaj ribolovac.

Leave a comment