Skip to content Skip to footer

Fojnica: Otvoren obnovljeni objekat Banja u okviru lječilišta Reumal

Svečanim presjecanjem vrpce u Fojnici je otvoren obnovljeni objekat “Banja” u okviru kompleksa Lječilišta “Reumal” Fojnica, regionalnog lidera u banjskom liječenju i rehabilitaciji.

Vrpcu su zajedno presjekli Fadil Novalić premijer Federacije Bosne i Hercegovine, Tahir Lendo premijer Vlade Srednjobosanskog kantona, Sabahudin Klisura načelnik Općine Fojnica, Ismira Kubat direktorica Lječilišta “Reumal” Fojnica i Alija Mukača izvršni direktor Lječilišta “Reumal” Fojnica.

U novootvorenoj “Banji” posao je našlo 50 radnika medicinske struke i drugog osoblja. Riječ je o objektu koji je zbog svoje specifičnosti liječenja i rehabilitacije teških bolesnika ali i kapaciteta, te stručnog osoblja, od posebnog značaja za Fojnicu, Bosnu i Hercegovinu pa i ovaj dio Evrope. “Banja” je jedini objekat te vrste čiji ukupan kapacitet je 150 kreveta, od kojih skoro 50 kreveta su ortopedski ležajevi za nepokretne i slabopokretne osobe, sa prostorom za dječiju rehabilitaciju. Ponovnim otvorenjem ovog objekta svi oni dobijaju adekvatan i moderan prostor za liječenje i oporavak.

Direktorica “Reumala” Ismira Kubat istakla je da su u «Reumalu» posebno ponosni na činjenicu da su realizaciju ovog projekta sami finansirali. «Na ovome smo radili od februara ove godine veoma vrijedno, predano, s ljubavlju i empatijom, jer ovaj objekat ima poseban značaj. O njegovom značaju i vrijednosti najbolje svjedoče oni koji su iskusili boravak u njemu i ostvarili vidne i uspješne rezultate tokom rehabilitacije», kazala je Kubat.

Izvršni direktor “Reumala” Alija Mukača u svome obraćanju istakao je da će otvorenje “Banje” doprinijeti boljem životu radnika i pacijenata u regiji. “Prošli smo kroz težak period ali uz pomoć vas i uposlenika došli smo na nivo gdje otvaramo objekat kao što je ovaj. “Ponosno kažemo da smo vlastitim angažmanom uložili skoro milion KM, obnovili 80 apartmana i soba sa 150 ležajeva, bazen, restoran… Nećemo stati, postoje prostori koje trebamo još renovirati jer želimo biti regionalni lider u banjskom liječenju i konkurencija svim hotelima u državi”, kazao je Mukača.

Načelnik Fojnice Sabahudin Klisura je kazao da je ovdje stekao svoje prvo radno iskustvo gdje je radio 12 godina kao laborant, a danas je kazao da razumije sreću budućih pacijenata, radnika i uprave. “Nastojim učiniti sve za Reumal jer je on žila kucavica i pluća ovog grada i sve ono kako ga nazivamo da bismo ukazali na njegov značaj za Fojnicu”, pojasnio je Klisura.

Premijer Srednjobosanskog kantona Tahir Lendo je kazao da je koronavirus prošlost te da se nada da se taj period više nikada neće ponoviti. “Lijepo je u Fojnici vidjeti lijep objekat, a još ljepše čuti da se otvara 50 radnih mjesta”, naglasio je Lendo.

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine, Fadil Novalić ispričao je prisutnima kako je došlo do saradnje Vlade i “Reumala”, kazavši da je u vrijeme koronavirusa kontaktirao Mukaču s kojim je dogovorio da cijelu nedjelju provedu kako bi napravili bilanse i plan oporavka od krize.

-Radili smo cijelu nedjelju, gledali bilanse i šta treba, a prvi korak je bio 550.000 KM pomoći. Tada smo imali problem pomoći turizmu, ali banjska liječilišta nisu bila uvrštena. Za stavljanje banjskih liječilišta u taj program pomoći zaslužna je Fojnica i kriza u Fojnici kao i Mukača koji je tražio pomoć od nas. Sve naše banje su dobile pomoć, a Fojnica je bila povod toga – kazao je Novalić.

Dodao je da je Fojnica sama uspjela stati na noge, izaći iz problema te da je njihova pomoć bila samo potreban vjetar u leđa. “Danas stojimo pred djelom toga što smo zajedno radili. Budućnost ovog mjesta je konzumacija ljepote. Ovu Banju i ljepotu koju ovdje imamo moramo koristiti. Ovo su kapaciteti zbog kojih ljudi žele biti ovdje i bit ćemo vam uvijek na raspolaganju, zaključio je Novalić.

Nakon obilaska novotvorenog objekta “Banja”, premijer Novalić je obišao i Hotel “Reumal”, iskazavši oduševljenje svim onim što je vidio.

“Banja” se nalazi u sklopu kompleksa Lječilište “Reumal” Fojnica i zapravo je ustanova od državnog značaja, jer je specijalizirana za 24-satni nadzor stručnog medicinskog osoblja pacijenata oboljelih od bolesti kao što su paraplegija i kvadriplegija, tj. za teško pokretne ili potpuno nepokretne, a najčešći uzroci su cerebralna paraliza, povreda kičme, multiplaskleroza, ranjavanja, nezgode, itd..

Objekat je potpuno prilagođen za djelimično ili potpuno nepokretne pacijente sa posebnim kupatilima, podovima, pristupom tretmanu, vertikalnim transportom. Posebnu vrijednost daje bazen sa ljekovitom vodom, specijalno prilagođen takvim nepokretnim pacijentima, sa liftovima koji direktno spuštaju i dižu pacijenta u bazen, i koji omogućavaju potpunu sigurnost.