Skip to content Skip to footer

Vlada KS uložit će milion KM u stadione Koševo i Grbavicu

Premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković, ministar sporta i kulture Mirvad Kurić i načelnik Općine Centar Nedžad Ajnadžić danas su posjetili stadion “Asim Ferhatović Hase“, kako bi se uvjerili šta je potrebno da se učini da se ovaj gradski stadion modernizuje, a na kraju da se pronađe i investitor.

– Čuli smo da su komisije UEFA-e uočile neke nepravilnosti koje se odnose na infrastrukturu ovog stadiona. Treba se napraviti nova rasvjeta urediti VIP mjesta i urediti teren, ali moram reći da je u boljem stanju nego na Grbavici. Procjena bi da bi ovaj projekat trebao koštati oko jedan milion maraka. Vlada KS priprema rebalans budžeta i osigurat ćemo po 500 hiljada maraka za Koševo i Grbavicu. Kada se otklone ovi nedostaci na ovom stadionu će se moći igrati utakmice naše reprezentacije i sve međunarodne utakmice – kazao je Konaković.

Ministarstvo sporta i kulture ulagat će u infrastrukturu ovog stadiona. Zbog toga ćemo pomoći da se rješe neki problemi i na Koševu i na Grbavici, koju ćemo danas posjetiti u poslijepodnevnim satima. Vlada ima sluha za ulaganja u sport i kulturu, jer smo u 2018. godini planirali četiri miliona maraka da izdvojimo iz budžeta, za uređenje sportskih objekata u sastavu projekta EYOF, a isto toliko sredstava potrošit će se na kulturne projekte, riječi su ministra Kurića.

Ajnadžić ističe da postoje ozbiljna nastojanja da se na sarajevskim stadionima ispune uslovi FIFA-e i UEFA-e, da su evidentni problemi koje je u tom cilju potrebno ukloniti, te da će Općina u narednom periodu krenuti u izradu međunarodnog javnog poziva za pronalazak partnera i investitora.

– Općinska administracija će intenzivno raditi u dva pravca. Prvi pravac je otklanjanje slabosti na stadionu koje su uočene, a paralelno sam formirao tim koji pravi pretkvalifikacijski tekst međunarodnog javnog poziva, kojim ćemo tražiti strateškog partnera i investitora s elementima koje smo definisali u arhitektonskom i ekonomsko-privrednom smislu – naglašava Ajnadžić.

Leave a comment

0/100