Skip to content Skip to footer

Vjetrenica – najljepša pećina u Bosni i Hercegovini

Vjetrenica je najljepša pećina u Bosni i Hercegovini. Nalazi se u općini Ravno, na samom jugu Hercegovine. Zbog blizine Dubrovnika i Jadranskog mora glavno je turističko mjesto ovog dijela naše zemlje.

Smještena je na rubu Popovog polja, a prvi put spominje se polovinom 1. vijeka. Otvorena je 1968. godine i u nju je bilo moguće ući do 1990, a zbog ratnih dešavanja bila je zatvorena sve do 2010. godine. Pećina je, prema zapisima iz 1977. godine, stara oko pet miliona godina.

Turistička atrakcija

Teo Tomić, vodič u Vjetrenici, kaže da je pećina ime dobila po vjetru koji puše samo u ljetnom periodu. Ističe da je temperatura u pećini, kao i vode u jezercima, 11 stepeni Celzija tokom čitave godine, te da zbog temperaturna razlika i pritisak stvaraju jake vjetrove, a da je do sada izmjerena brzina od 25 metara u sekundi.

– Pećina je nekada bila korito rijeke i sve što se može vidjeti u njoj napravila je voda. Vjetrenica je duga 22 kilometra, a istraženo je tek sedam kilometara, dok je turistička staza duga oko 600 metara. Istraživači nisu dalje išli, jer su uski kanali. Njena dužina je određena dodatnim istraživanjima kada je utvrđeno da ima izlaz kod otoka Šipana u Hrvatskoj – kazao je Tomić.

Pećina Vjetrenica izuzetno je bogata florom i faunom, a u njoj živi oko 200 različitih vrsta od čega je 37 endemskih vrsta. Svakako je najpoznatija čovječija ribica.

– Ona je magnet za svakog posjetitelja. Ima ih puno. Stanište čovječijih ribica je u donjoj pećini Vjetrenice. Ima ih u gotovo svim kanalima, ali su teško vidljive. One se hrane mikroorganizmima iz vode i zbog sporog metabolizma bez hrane može izdržati do deset godina. Mogu narasti do 25 centimetara i žive više od stotinu godina. Fotografisanje čovječije ribice je zabranjeno – kaže Tomić.

Prema njegovim riječima, pećinu godišnje posjeti između 15.000 i 20.000 turista, a najviše ih je tokom ljetnog perioda.

– Zanimljivo je da smo zabilježili dolazak posjetitelja iz cijelog svijeta, ali je najviše Evropljana. U pećini je održano i jedno vjenčanje, a 1975. godine  u njoj je sniman i film Winnetou. Također, najavljeno je održavanje i koncerta kvarteta Mistik – kaže Tomić.

Tursko groblje

Pećina je i dalje aktivna što znači da se njeni ukrasi, stalaktiti i stalagmiti, obnavljaju. Prema njegovim riječima, pri samom kraju turističke staze nalazi se jedna od najljepših nakupina stalagmita koja je zbog svog izgleda prozvana “Tursko groblje”.

U nastavku staza vodi da “Hajdučkog stola”, kamenih blokova koji su postavljeni kao sto i stolice. Oni su u izvornom obliku pronađeni u pećini i pretpostavlja se da su se tu krili hajduci za vrijeme osmanske vladavine u BiH.

– U pećini su pronađeni tragovi ljudskih života i sve se može vidjeti u našem muzeju. Pretpostavlja se da su tu ljudi živjeli prije pet-šest hiljada godina. Na samom ulazu postavljena je i replika pećinskog medvjeda koji je tu živio prije 10.000 godina. Njegovi ostaci, kao i skelet leoparda koji su tu pronađeni, izloženi su u Zemaljskom muzeju BiH – kaže Tomić.

Leave a comment

0/100