Skip to content Skip to footer

Vjetrenica: Fantastična avantura do Velikog jezera

Javno poduzeće Vjetrenica ove godine ponovo organizara podzemnu avanturu – Veliko jezero. Ova iznimno zanimljiva i vizualno drugačija turistička tura od klasične posjete špilji nudi skriveni svijet Vjetrenice, čuvan u potpunom mraku s bogatim ukrasima.

-Nakon kišnog perioda tokom proljeća, stekli su se uvjeti za organiziranje novih tura do Velikog jezera. Ona je duga 1.300 metara, odnosno 2.600 metara u oba pravca i organizirat ćemo je po najavi. Raspored tura i sve detalje u vezi s ovom fantastičnom avanturom možete pratiti na našoj web stranici vjetrenica.ba – kaže Davor Baković, vršitelj dužnosti direktora Javnog poduzeća Vjetrenica, za magazin Visit BiH.

Potpuna tama

Maksimalan broj osoba u jednoj turi s obučenim vodičem je deset, a preko Velikog jezera se prelazi čamcem u turama sa po maksimalno tri osobe. Naravno, sve ovo važi ukoliko je vodostaj povoljan za prelazak jezera.

Vjetrenica, zaštićeni krajolik/pejzaž je turistička špilja u ukupnoj dužini od 750 metara turističke staze koja je osigurana ogradom i osvijetljena LED rasvjetom. Ovaj dio je otvoren za turiste, a to je samo jedna petina istraženog dijela špilje. Ostatak, koji je zatvoren za posjete, mogu vidjeti jedino speleolozi s odgovarajućom opremom.

-Svim zainteresiranim posjetiteljima koji žele iskusiti nešto potpuno novo u Vjetrenici mi osiguravamo vodiča, zaštitnu opremu, odnosno gumene čizme i kacige. Poželjno je ponijeti neku stariju i topliju odjeću i male lampe, po mogućnosti LED. Napominjem da je izlet namijenjen osobama starijim od 18 godina, bez zdravstvenih poteškoća i problema s klaustrofobijom – poručuje Davor.

Prema njegovim riječima, osnovni uvjet za ove ture svakako je vrijeme bez velikih kiša koje napune hodnike špilje, te na taj način sprječavaju prohodnost i dolazak do Velikog jezera. Vjetrenica spada u red najljepših i najbitnijih speleoloških objekata BiH i Dinarida. Hidrološki bogat sustav sa stalnim i više periodičnih vodenih tokova s podzemnim jezerima, prepoznatljivim strujanjem zraka u ljetnom periodu zasigurno nikoga neće ostaviti ravnodušnim tokom posjete.

Unutarnja temperatura zraka iznosi oko 11 stupnjeva, te je odlična destinacija u ljetnom periodu za osvježenje. Vjetrenica koja je bila zaštićeni spomenik prirode 2021. godine postaje zaštićeni krajolik BiH koji je otvoren za posjete u dužini od 750 metara infrastrukturno uređene staze.

Ono što Vjetrenicu čini posebno značajnom u svijetu je podzemna bioraznolikost s više od 200 životinjskih vrsta koje su prilagođene životu u potpunoj tami. Najzanimljiviji stanovnik špilje je Proteus anguinus ili Čovječja ribica koju posjetitelji mogu vidjeti na turističkom djelu staze. To je izuzetna životinja koja može preživjeti nekoliko godina bez hrane, te može živjeti i do stotinu godina.

Biciklistička staza

Špilja Vjetrenica smještena je u mjestu Zavala, u općini Ravno, a zbog svoje blizine Jadranskom moru i većim centrima (Dubrovnik, Trebinje, Mostar) dodatno privlači veliki broj turista. Davor kaže da su prošle godine ostavrili rekoradan broj posjeta, te da će ih ove godine biti još i više.

-Ohrabruje povratak stranih gostiju. Prošle godine u većini su bili domaći posjetitelji, a sada imamo veliki broj stranaca. U prvih pet mjeseci ove godine, već smo zabilježili više od 6.000 posjeta, što je fantastičan rezultat s obzirom da je ljetna sezona tek počela, a tada imamo i najviše gostiju – ističe on.

U Općini Ravno svjesni su svih turističkih potencijala ovog kraja, pa svakodnevno rade na poboljšanju uvjeta za prijem gostiju koji dolaze iz svih krajeva svijeta.

-Puno se radi. Sređujemo infrastrukturu koja nije bila najreprezentativnija, napravljena je nova šetnica, postavljamo pametne klupe i Wi-Fi hotspotove. Posebno je ovo važno za biciklizam koji je u ovom kraju, ali i cijeloj Hercegovini izuzetno razvijen. Biciklistička staza Ćiro, koja se proteže od Mostara do Dubrovnika i svakodnevno okuplja brojne bicikliste, velikim dijelom prolazi kroz općinu Ravno, i mi im želimo osigurati najbolje uvjete za vožnju – kaže Davor na kraju razgovora.