Skip to content Skip to footer

Konjic, Prozor-Rama i Mostar dobili 26 novih biznisa

Sajam novih biznisa „LiNKujmo se radi podrške biznisima“, na kojem je svoje proizvode i usluge predstavilo 26 novih poduzetnika s područja Konjica, Mostara i Prozor-Rame, održan je u okviru obilježavanja Dana Konjica. Sajam je održan s ciljem promocije novih biznisa uspostavljenih u okviru projekta „LiNK4StartUps“ koji realizira Lokalno partnerstvo za zapošljavanje Konjic, Mostar i Prozor-Rama, a koje je podržalo nastanak novih biznisa koje vode ranjive kategorije na tržištu rada.

Na sajmu je dodijeljena oprema za pokretanje novih biznisa u vrijednosti od 194.400 KM, te su predstavljeni pokrenuti biznisi koji djeluju u sektorima proizvodnje suvenira, proizvodnje tipičnih proizvoda, 3D dizajna, poljoprivrede, turizma i uslužnih djelatnosti.

Ovo lokalno partnerstvo je jedno od pet uspostavljenih lokalnih partnerstava za zapošljavanje u okviru projekta „EU4BusinessRecovery-za snažnu domaću ekonomiju“, koji zajednički finansiraju Evropska unija i Savezna Republika Njemačka.

Uspješnost projekata

-Podržavajući biznise u BiH, Evropska unija djeluje kao investitor u budućnost BiH kao članice EU i jedinstvenog tržišta, a ne kao donator. Želimo vidjeti uspješne kompanije u BiH, jer su one pokretači promjena koje imaju širu korist za cijelu državu. Ovih 26 novih biznisa još je jedan konkretan primjer podrške Evropske unije za građane ove zemlje i samo jedan dio sveobuhvatne EU podrške BIH. Od početka pandemije COVID-19, Evropska unija je osigurala više od 100 miliona eura bespovratnih sredstava za jačanje lokalne ekonomije i konkurentnosti malih i srednjih poduzeća – izjavila je Elisabet Tomasinec, šefica Političkog odjela Izaslanstva Evropske unije i Ureda specijalnog predstavnika u BiH.

Lokalno partnerstvo za zapošljavanje Konjic, Mostar i Prozor-Rama počelo je kao pilot projekat koji se razvio u jako partnerstvo zahvaljujući kojem je na području tri grada uspostavljeno 26 novih biznisa koje vode žene, mladi i druge ranjive kategorije.

-Projekat se pokazao kao odličan. Ranije smo implementirali isti projekat na području Jablanice, Kaknja i Konjica koji je rezultirao kreiranjem 40 novih biznisa, i to sve zahvaljujući podršci Evropske unije. Opravdali smo povjerenje, prepoznali su naš rad i trud i ponovo su nam dodijelili projekat vrijedan 350.000 KM za područje Konjica, Mostara i Prozor-Rame. Zahvaljujući tome, više od 70 osoba je učestvovalo u izgradnji poduzetničkih vještina, od kojih se danas predstavilo 26 novih poduzetnika, odnosno 26 radnih mjesta – kazala je Alisa Gekić, izvršna direktorica Udruženja za poduzetništvo i posao LiNK Mostar.

Tom prilikom uručili su certifikate o primopredaji opreme, a pored podrške EU lokalne uprave Konjica, Mostara i Prozor-Rame podržali su inicijativu i izdvojili dodatna sredstva za sufinansiranje troškova doprinosa u prvim mjesecima rada.

-Poznato je da se mnogi biznisi ugase nakon godinu rada, ali je praksa pokazala da naši biznisi opstaju u više od 60 posto slučajeva. U narednom periodu radit ćemo na turističkoj ponudi grada Konjica, jačanju kapaciteta općina i gradova kao turističkih destinacija, ali i mjesta s povoljnim poslovnim okruženjem – poručila je Gekić.

Korisnici projekta nisu krili zadovoljstvo zbog prilike da pokrenu svoje biznise i počnu živjeti od svog rada, te prođu kroz vrijedne edukacije o vođenju posla i izlasku na tržište.

Vjetar u leđa

-Mi smo ti koji odlučujemo da li ćemo iskoristiti prilike koje nam se pružaju u životu. Ja sam svoju priliku iskoristio i zahvaljujući podršci Evropske unije i Međunarodne organizacije rada, počeo sam proizvoditi suvenire i na taj način doprinosim promociji Konjica kao turističke destinacije – izjavio je Arnel Halilović, korisnik granta.

Grad Konjic je ponosan što je domaćin sajma i partner na ovom projektu. Jedan od strateških ciljeva Grada je podrška nastanku novih biznisa i stvaranje uvjeta za opstanak mladih u Konjicu, istakao je Osman Ćatić, gradonačelnik Konjica.

-U tu svrhu smo i kroz budžet Grada za 2023. godinu namijenili 500.000 KM za aktivne mjere zapošljavanja kako bismo održali ovaj kontinuitet i podržali sve pozitivne ideje i dali „vjetar u leđa“, svima kojima je ta podrška potrebna. Novi biznisi će, zahvaljujući podršci Evropske unije, dobiti i dodatnu podršku u okviru mentoringa i savjetovanja u prvim mjesecima rada, te sufinansiranje troškova doprinosa za šest mjeseci – zaključio je Ćatić.

Sajam novih biznisa „LiNKujmo se radi podrške biznisima“ organiziralo je partnerstvo koje čine LiNK Mostar, Grad Mostar, Grad Konjic, Općina Prozor-Rama, Služba za zapošljavanje Hercegovačko-neretvanskog kantona, Univerzitet Džemal Bijedić Mostar – Ekonomski fakultet, kompanije RadIN Mostar i Eurosjaj Konjic.

Projekat EU4BussinessRecovery ima za cilj smanjenje posljedica izazvanih pandemijom COVID-19 na poljoprivredna i turistička preduzeća, mikro, mala i srednja preduzeća u metalnom i drvnom sektoru, sektoru proizvodnje tekstila, odjeće, kože i obuće, te na poduzetnike i poljoprivrednike.

Projekat osigurava kontinuitet poslovanja preduzeća, te osnivanje inovativnih start-upa, kako bi se sačuvala postojeća i osigurala nova radna mjesta. EU4BusinessRecovery je nastavak EU4Business projekta, a vrijedan je 13,7 miliona eura, a zajednički ga finansiraju Evropska unija (13 miliona eura) i Savezna Republika Njemačka (700.000 eura). Provode ga ILO, UNDP i GIZ.