Skip to content Skip to footer

Turistkinja nakon posjete Mostaru: Zašto nisam mogla potrošiti više od 20 KM

Novinarka iz Hrvatske Kristina Deranja ove je godine prvi put boravila u Mostaru, iako je s očeve strane Hercegovka, ranije nije imala priliku doći u grad na Neretvi, a tokom posjete oduševila se kako je za jedan dan u Mostaru potrošila samo 79 kuna (20 KM).

Tako i glasi njen članak na interent portalu na kojem ga je nakon posjete objavila: ”Zašto nisam mogla potrošiti više o 79 kuna u Mostaru?”.

-Moj posjet rodnoj grudi (s očeve strane sam Hercegovka, iako nisam baš čisti primjer žene od ‘kamena i krša’) ujedno je bio i praktične prirode. Jedna od mojih rođakinja se udavala (moje je godište i naravno da svi očekuju da budem sljedeća. Hah!), pa zašto ne iskoristiti odlazak u BiH i za razgled grada koji, ako niste znali je pod UNESCO zaštitom. Kako je put do Hercegovine prilično dug i vijugav, a moji problemi sa želucem i dugim vožnjama sežu u rane 90-e, odlučili smo krenuti dan prije svadbe. Sretna okolnost je bila da moja majka odnedavno radi i živi u Mostaru, pa je bila izvrsna prilika da s obitelji i odabranikom mog srca posjetim taj grad. Prvi put u životu idem u Mostar, a toliko sam puta prošla Hercegovinu. kako su svi članovi moje obitelji bili tamo, rekli su mi da je za dnevne potrebe dosta 100 kuna. I to ako se baš ‘preždejedamo’ i totalno zabavljamo. Dala sam si zadatak: da li će mi stotka biti dovoljna za jedan dan u Mostaru? – napisala je.

Ono što je dočekalo kada je stigla, naprosto oduševilo je. Nakon dugog puta, Deranja i ostali članovi porodice prvo su sjeli popiti kafu, za koju su ona i ostala četiri člana porodice izdvojili, kako je navela “samo 6 maraka”, odnosno manje od 24 kune.

Nakon ručka kojeg je spremila Kristinina mama, koja je inače zaposlena u Mostaru, uputili su se prema mostarskom Zvoniku mira, gdje su ih karte došle po dječijoj cijeni, obzirom da govore materinjim jezikom te su im cijene naplaćene po nižoj tarifi.

Dalje su se uputili prema Starom gradu, gdje su među mnoštvom turista naišli i na djevojke iz Norveške, i dva Britanca koji su im priznali da su došli ovamo isključivo zbog veoma jeftine hrane. Nakon mora selfieja vrijeme je bilo i za večeru, odnosno za ćevape, mesne plate i salatu, piše miss7.24sata.hr.

Naime, Deranja i njen dečko, nakon što su ispratili porodicu, svratili su na jelo, na koje su potrošili: plata za jednu osobnu 13 maraka, šopska salata 5 maraka, a za kraj obilne večere, na poklon su dobili razglednicu i pivo.

“Naravno, za njega plata, salatica za mene. Osoblje? Konobarica najljubaznija na svijetu. Ako si ikada čula za tetu Anđelu koja je pravila sendviče na Savskom mostu, ova konobarica je nešto slično tome”.

-Dušo, prestani slikati hranu, hajde jedi – rekla mi je nakon što sam u šoku od veličine ovih porcija slikala Lovrinu platu i svoju “salaticu”, koja je imala i lepinu sa strane i ajvar. Jer kad si u Hercegovini…

-Plata je bila previše čak i za mog dečka koji je veliki kapacitet. No, Hercegovci te ne puštaju da odeš praznih ruku! Za kraj obilne večere smo dobili na poklon razglednicu i pivo – napisala je Deranja.

Nakon objavljene računice, oduševljena novinarka je poručila kako će opet, zasigurno, doći u Mostar.

Leave a comment

0/100