Skip to content Skip to footer

Turistička zajednica Kantona Sarajevo obilježila Svjetski dan turizma

Povodom Svjetskog dana turizma, koji se obilježava 27. septembra, Turistička zajednica KS organizirala je panel diskusiju o temi „Turizam i zelene investicije“ u prirodnom okruženju u hotelu Monti na Igmanu.

Na panel diskusiji su učestvovali Almir Peštek – profesor na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu, Denisa Dedić – KJU za zaštićena područja KS, Indira Ibričić – Ministarstvo privrede KS i Snježana Derviškadić  – Green Visions.

Sarajevu i Bosni i Hercegovini su neophodne nove zelene inicijative, zaokret u razvoju sistema te edukacija ljudi u velikom turističkom lancu. U proces predstavljanja naše turističke destinacije treba uključiti društvo, vodeći se činjenicom da samo destinacija na kojoj su lokalni stanovnici sretni, može biti dobra destinacija. Bosna i Hercegovina je zemlja neispričanih priča, turistička destinacija čiju ponudu treba intenzivnije predstaviti u svijetu – poručeno je na panelu.

Zajednički stav je da smo kao turistička destinacija prepoznati po dobroj gostoljubivosti, bogatoj kulturi i historiji, ali da nam nedostaje univerzalna poruka šta konkretno nudimo, te u tom smislu moramo biti jedinstveni i nastupiti zajedno. Panelisti su naglasili da je potrebno više razumjevanja u kojim je društvenim sferama turizam prisutan, a kao jedan od primjera dobre prakse naveli su Bijambare kao dobro turistički iskorišteno zaštićeno područje .

Pored panel diskusije, predstavljeni su i primjeri dobre prakse na temu turizma i zelenih investicija, a  svoja iskustva podjelili su predstavnici sarajevskih hotela Courtyard by Marriott Sarajevo, Tarčin Forest Resort, Nomad, te novi brend City Gecko iz Banjaluke.

Događaju je prisustvovalo više od 60 gostiju, djelatnika iz turističkog sektora i novinara.

Leave a comment