Skip to content Skip to footer

Travnički sir se probio na tržište EU, na redu je Dubai

Kompanija Poljorad iz Travnika u 2017. godini bilježi jako dobre rezultate i značajne poslovne uspjehe. Osim rasta proizvodnje i prodora u EU, spremaju se i za osvajanje tržišta Ujedinjenih Arapskih Emirata.

– U prvih 9 mjeseci 2017. godine je zabilježen rast od 30 posto u odnosu na isti period prošle godine.  Nastojat ćemo da trend rasta i u budućnosti održimo. Kako potražnja za našim proizvodima raste, tako ćemo i mi povećavati naše proizvodne kapacitete, da ne bi ugrozili naš teško stečeni status na domaćem tržištu, rekao je Asim Skrobo, direktor kompanije.

Poljorad je od 2016. počeo distribuirati svoje proizvode u zemlje Evropske unije preko kapaciteta Adriatic Group GmbH iz Beča i njihovih distributerskih sjedišta u zemljama EU. Posjeduje i izvoznički veterinarski broj i dozvolu za izvoz u sve zemlje regiona, Ameriku i Australiju.

Dosadašnja statistika pokazuje da je najtraženiji proizvod na svim tržištima Travnički sir, koji je jedini autentični sir iz Travnika. Pored njega postoji velika potražnja i za Travničkim kajmakom,Dimko sirom i Paprikama punjenim sirom i kajmakom.

S obzirom na učešću na više tržišta, u 2018. imaju planove o povećanju proizvodnih kapaciteta i ulaganja u nove tehnologije, kao i u ruralni sektor Bosne i Hercegovine.

– Plasiranje proizvoda na stranom tržištu je svakako dovelo do povećanja proizvodnih kapaciteta. Trenutno je u Poljoradu uposleno 65 radnika. Ovaj broj će se povećati nakon planiranog uvođenja novih tehnologija i procesa proizvodnje, čime želimo omogućiti proizvodnju novih proizvoda, rekao je Skrobo.

Već polovinom 2018. godine je planirano puštanje u prodaju novog sirnog namaza. Također je u planu i razvoj ruralnog sektora u BiH. Pored dodatnih ulaganja u farme i podršku kooperantima, planiraju proširiti broj otkupnih stanica u Srednjebosanskom kantonu na 30 mjesta.

Osim toga, u toku su i pregovori za izvoz na tržište Ujedinjenih Arapskih Emirata, tačnije Dubai, te se iz Poljorada nadaju uspješnoj saradnji i nastavku uspješnog poslovanja i u 2018 godini.

Leave a comment

0/100