Skip to content Skip to footer

Sve su ribe ribice, samo je Ba.Riba prava riba

Riba predstavlja važan izvor proteina životinjskog porijekla, kao i mnogih drugih hranjivih materija. Meso ribe je male energetske vrijednosti u odnosu na meso sisara koje se koristi u ishrani, ali je njegov nutritivni značaj veliki. Posebnu vrijednost ribe čini obilje minerala kojih ona sadrži, kojih nema u dovoljnoj količini u drugim namirnicama. Od mineralnih tvari riblje meso sadrži dosta kalcija, magnezija i fosfora, kao I željeza.

Masti ribljeg mesa su lako probavljive i zato važne u dijetalnoj ishrani. U odnosu na meso ostalih životinja, riba sadrži vrlo malo vezivnog tkiva i ne sadrži elastin. Poređenja radi, meso ribe se probavi za 2 do 3 sata, a goveđe za 8 do 10 sati.

Meso ribe ima značajnu ulogu u sazrijevanju živčanog sistema i mrežnice oka, pozitivno djeluju na krvotok, ima veliko ulogu u prevenciji pojave bolesti krvno-žilnog sistema (kardiovaskularne bolesti) odraslih osoba, posebno visokog krvnog pritiska, poboljšava cirkulaciju, održava elastičnost arterija I snižava nivo masnoće u krvi, ima pozitivan učinak na mozak i njegovu aktivnost, antioksidativno dejstvo, donosi u organizam biološki vrijedne bjelančevine, zbog visokog vitamina D imaju značajno djelovanje na rast i razvoj, posebno djece i omladine.

Bogatstvo okusa

Osim toga, bjelančevine ribljeg porijekla su izvanredne biološke vrijednosti zbog dobrog sastava aminokiselina i visokog stepena iskoristljivosti, čak 80 posto, što doprinosi stvaranju novih i regeneraciji istrošenih ćelija u ljudskom organizmu, a zbog visokog sadržaja fosfora preporučuje se konzumacija pri pojačanom psihofizičkom naporu i osobama koje se bave intelektualnim radom.

Konzumacija ribe posljednjih godina u Bosni i Hercegovini u blagoj je ekspanziji, a ponuda je iz dana u dan sve raznovrsnija. Možete je konzumirati pečenu, kuhanu, prženu ili dimljenu. Bez obzira na koji način je konzumirali, potrebno je obratiti pažnju da je riba svježa, kvalitetno uzgojena i pripremljena. Pastrmka je definitivno najzastupljenija riba na trpezama širom BiH, a dimljena pastrmka postala je prava delicija koja pruža pravo bogatstvo okusa.

Vodeća kompanija u BiH koja se bavi proizvodnjom dimljene ribe (pastrmke) je TE Produkt, a njihov brend BaRiba već je ostvarila izvanredan uspjeh na tržištu. Nastala 2014. godine ova kompanija se bavi proizvodnjom prvenstveno bijele i crvene pastrmke, te njenom veleprodajom i maloprodajom.

Dimljenje je jedan od najstarijih načina očuvanja hrane i njihov tradicionalni način dimljenja ribe daje finalni rezultat koji prevazilazi sva očekivanja. Proizvodi su poznati po svojoj punoći okusa i raskošnoj aromi dimljene ribe. Od posebno odabranih jedinki pastrmke, proizvode gotove filete, koje ručno obrađuju za savršen hladno ili toplo dimljeni finalni proizvod.

-Riba koju prerađujemo se uzgaja u srcu rijeka Neretve i Bune, uz kvalitetne metode uzgoja, o čemu svjedoče i certifikati o mogućnosti izvoza navedene ribe u zemlje Evropske unije. Dobavljači od kojih nabavljamo ribu su poznati i kvalitetni uzgajivači pastrmke u Hercegovini, LAKS d.o.o. i Salmon d.o.o.

Pastrmka je riba koja tokom uzgoja zahtijeva, prije svega, čistu vodu, s puno kisika, hrani se isključivo kvalitetnom hranom, ne trpi nikakve primjese nekvalitetne hrane ili uslova pri uzgoju. Pažljivim odabirom kvalitetne ribe, procesom prerade i dimljenja osiguravamo preduslove da naš finalni proizvod dimljena pastrmka bude veoma kvalitetan i prepoznatljiv.  Obzirom da se radi o roku konzumacije do 30 dana, riba je uvijek svježa i kvalitetna – kažu nam u ovoj kompaniji.

Crvena boja

Primjenom savremenih HACCP standarda sigurnosti hrane, osiguravaju vrhunski kvalitet proizvoda, koji je prepoznalo više od 100 zadovoljnih kupaca, odnosno restorana, hotela i specijaliziranih prodavnica prehrambenih proizvoda.

-Riba koja se nalazi u našoj ponudi dolazi iz jedne od najljepših i najčistijih rijeka, biseru u Bosni Hercegovini, Neretve koja je ujedno i sinonim ljepote naše države. Upravo je pastrmka ljepotica bh. voda dokaz tome, jer je možemo pronaći samo u čistim vodama i zdravom okruženju. Pastrmka nije spremna podnijeti bilo kakve promjene, zagađenje i jako je osjetljiva – naglašavaju u kompaniji.

Od samog mrijestilišta vodi se računa o svakom koraku u uzgoju kako bi se na kraju dobio najkvalitetniji proizvod.

-Pratimo proces uzgoja ribe po veoma strogim standardima koji zahtijevaju pažljiv način prerade i dimljenja ribe. Posjedujemo vlastiti pogon za preradu i dimljenje pastrmke kako bismo osigurali vrhunski kvalitet. Naša strategija se ogleda u tome da održimo kvalitet u proizvodnji i distribuciji proizvoda, kroz kontinuiran organski rast. Naši partneri s kojima sarađujemo, u smislu distribucije našeg proizvoda, su ozbiljni trgovački lanci prehrane, delikatesne radnje, specijalizirane pekare koje nude naše prepoznatljive okuse ribe kroz BaRiba sendvič i salatu – ističu.

A na pitanja kako teče proces proizvodnje i prerade, kažu da se početak uzgoja odvija u mrijestilištima u Blagaju i na Salakovcu. Nakon toga se prebacuje u ribnjake na Salakovcu gdje se uzgaja do određene veličine, te uzima pigmente zahvaljujući kojim na kraju ima jarko crvenu boju.

-Boja se postiže nekoliko mjeseci. Kad se riba dostavi u pogon, ona se čisti, marinira (sol i šećer) i stoji u marinadi 48 sati. Nakon toga se radi dimljenje, toplo ili hladno. Toplo se radi na temperaturi od 70 stepeni (oko 1,5 sat), a hladno oko tri sata na temperaturi od 30 stepeni Celzijusa. Nakon dimljenja se pakuje, vakumira i etiketira i spremna je za isporuku. Moramo raći da su sve ribe ribice, samo je Ba.Riba prava riba – ponosno kažu na kraju razgovora.