Skip to content Skip to footer

Spomenik prirode Tajan kod Zavidovića: Prelijepa zelena oaza

U impresivnom mozaiku bh. zanimljivosti posebno mjesto pripada Spomeniku prirode Tajan. Radi se o najmlađem zaštićenom području u BiH i jedinom u Zeničko-dobojskom kantonu.

Povoljan geografski položaj i pristupačnost svih dijelova Spomenika prirode pruža izvanredne mogućnosti za rekreaciju i turizam. Raspolaže svim potrebnim objektima i infrastrukturom za zanimljiv i prijatan boravak gostiju.

Spomenik prirode Tajan smješten je na tromeđi općina Zavidovići, Kakanj i Zenica. Svake godine sve veći broj turista posjeti područje parka i uživa u netaknutoj prirodi.

Biciklističke staze

Da se lokalitet Spomenika prirode Tajan ponudi posjetiteljima kao gotov turistički proizvod i pretvori u atraktivnu turističku destinaciju pobrinuli su se izvanredni poznavaoci ovog područja i Turistička zajednica Zeničko-dobojskog kantona, koja je u saradnji s Evropskom unijom realizirala projekt uređenja parka, pretvorivši ga u ponudu kojom se kroz “srce na dlanu” nude adrenalinske i avanturističke ture, upotpunjene ponudama ekoturizama, geoturizama i sportskog turizma.

Do parka iz Sarajeva možete da dođete iz dva pravca. Ako idete prema Kaknju, skrećete na regionalni put za izletište Ponijeri. Drugi pravac iz Sarajeva vodi prema Doboju i Zenici. Nakon Zenice skrenete za Zavidoviće, a onda nastavite 15-ak kilometara sve do Kamenice koja se nalazi u sjevernom dijelu Parka.

Brojni planinski vrhovi, rijeke, jezero, dugački podzemni tokovi, kanjoni i vodopadi, pećine i jame, veliko kraško vrelo i arheološka nalazišta čine Spomenik prirode Tajan pravim mjestom za uživanje.

Turisti posjećuju ovaj park kako bi doživjeli iskustva adrenalinskih sportova, kao što su rafting i XC cross trke. Također, park Tajan je idealan za brdski biciklizam. Više stotina kilometara šumskih puteva i staza preko planinskih prevoja i pored planinskih rječica nudi brojne mogućnosti za izbor biciklističkih ruta. Ukoliko želite u info centru možete iznajmiti i opremu za brdski biciklizam, kao i za planinarenje.

Više od 200 kilometara je markirano i snimljeno GPS uređajem. Također, spomenute staze spojene su markacijom i sa susjednim gradovima, pa je moguće sigurno putovati između Zavidovića, Kaknja, Zenice, Breze i Vareša.

Prva brdskobiciklistička utrka u historiji bh. biciklizma održana je upravo u Zavidovićima i tradicija se nastavlja svake godine kada se na prostorima Tajana održava MTB XC utrka.

Ljubitelji prirode mogu da uživaju u gustim crnogoričnim šumama i beskonačnim stazama u brdima. Jedan od najljepših kanjona u Bosni i Hercegovini svakako je kanjon Mašica. Dubina kanjona je 350 metara, a na pojedinim mjestima širok samo tri metra. Kada se kanjon napuni vodom od kiše, formira se potok Suhodol. Kanjon je bogat mnogim pećinama u kojima medvjedi nalaze skrovište za svoj zimski san.

Jezero i vodopad

Na 12 kilometara od Info centra Tajan nalazi se i jezero Mašica. Obale jezera uokvirene su gustom šumom, uređene ste staze za šetnju oko jezera, izgrađeni roštilji s nadstrešnicama i klupama zasigurno će boravak svih posjetitelja učiniti nezaboravnim. Jezero Mašica se može koristiti za odmor i rekreaciju, ali i obavljanje raznih obuka, uključujući i ronilačke. U ljetnom periodu ovaj kanjon vam omogućava i kupanje.

Lukina pećina je zanimljiva, jer su u njoj pronađeni ostaci izumrlog pećinskog medvjeda (slično kao i u pećini Orlovača nadomak Sarajeva) koji su stari preko 15.000 godina. Ako želite možete da iznajmite i opremu za obilazak pećina uz pratnju iskusnih speologa. Također, možete da uživate i u Srednjoj pećini u kojoj možete da vidite dvorane koje su ukrašene pećinskim nakitom, stalagmitima i stalagtitima.

Ukoliko volite vodopade sigurni smo da će vas oduševiti dva vodopada rijeke Gostović. To je rijeka koja je u proljeće i jesen izazov za ekstremne kajakaše, a za ljubitelje raftinga tu je Krivaja koja se proteže kroz kanjone.

Leave a comment

0/100