Skip to content Skip to footer

Sinan Alimanović Inernational Band 8. decembra u Sarajevu: Fuzija bosanskog i američkog jazza prvi put u BiH

Sinan Alimanović Inernational Band nastupit će 8. decembra u Sarajevskom ratnom teatru – SARTR. Sinan Alimanović je osnivač jazz banda u kojem nastupaju najbolji svjetski jazz muzičari, a o očekivanjima od sarajevskog koncerta, novom albumu i planovima Sinan govori u intervjuu za magazin VISIT BiH.

Šta očekujete od sarajevskog koncerta?

– Uz pomoć Ministarstva kulture Kantona Sarajevo i Asocijacije kompozitora muzičkih stvaralaca (AMUS), dobili smo podršku da dovedemo vrhunske jazz umjetnike, kao što su Harvie S – kontrabas (New York) i Vancho Manoilovich – bubanj (London) u Sarajevo. Zajedno s timom profesionalaca iz Sarajeva radim na organizaciji ovog, prema mom mišljenju, posebnog koncerta na kojem će, možda i prvi put do sad u BiH, doći do fuzije bosanskog i američkog jazza u pravom smislu riječi, pa stoga očekujem odličan koncert u dobroj atmosferi.

Sinan Alimanović

U ovoj godini promovirali ste novi album „Live in Studio: Bosnian Blue“. Kako ste zadovoljni albumom i možemo li uskoro očekivati Vaš novi nosač zvuka?

– Veoma sam zadovoljan koncertom realiziranom na Internacionalnom Festivalu Sarajevska zima, na osnovu kojeg je godinu kasnije izdat i nosač zvuka. Moj band su činili kontrabasist HRT Big Band Orkestra Saša Borovec i sjajni bubnjar mlađe generacije, sa stalnom adresom u Beču, Vladimir Kostadinović, dok je gošća vokalistica bila moja kćerka Lejla Alimanović, inaće magistrica iz oblasti odnosa između jazza i književnosti. Nosač zvuka ‘Live in Studio: Bosnian Blue’ je live, koncertni snimak, koji je izdat uz pomoć Ministarstva kulture KS, a promoviran je u maju ove godine u Bošnjačkom Institutu. Mladi, sarajevski slikar Safet Begić napravio je prekrasnu sliku koja je poslužila i kao CD Cover, dok je Samir Plasto uradio odličan dizajn albuma. Domaći i regionalni kritičari su album izvanredno ocijenili i rangirali, što me posebno raduje. Već početkom naredne godine planiram novo izdanje pod nazivom „Sinan Alimanović Trio – Live in Skenderija“.

Sinan Alimanovic International Band je sastavljen od najboljih svjetskih jazz muzičara, među kojima je i Harvie S, američki kontrabasista i profesor na prestižnom univerzitetu Manhattan School of Music. Sa njim ste već nastupali u New Yorku i Pekingu. Kako je raditi s takvim muzičkim veličinama?

– S velikim i ostvarenim muzičarima uvijek je zadovoljstvo sarađivati jer su oni u stanju dati posebnu energiju, tako da se ja, kao solista, mogu s lakoćom muzički izraziti. To sam primijetio još davno, kao mladić kad sam sarađivao s muzičarima svjetskog kalibra, kao što su Duško Gojković, Gianni Basso (koji je svojevremeno snimao albume za Franka Sinatru),  Ladislav Fidri, Jože Privšek, Václav Zahradník, kasnije su došli Randy Brecker, Alex Blake… Harvie S je veliki muzičar s ogromnim kontinuitetom, ali i dobar čovjek što našu saradnju dodatno izdiže na viši nivo. Ostvario je saradnje s umjetnicima kao što su James Brown, Chet Baker, Braća Brecker, Gil Evans… S druge strane, bubnjar Vancho Manoilovich, bivši je sarajevski student koji je ostvario saradnje s velikim Davidom Gilmourom (Pink Floyd), legendarnim grupama The Who, Irakere…

Sinan Alimanović i Harvie S

Predajete na Muzičkoj akademiji u Sarajevu i prenosite ljubav prema jazzu na nove generacije. Početkom godine je održan prvi studentski jazz koncert u historiji Muzičke akademije u Sarajevu, a kasnije i serija koncerata. Da li mladi ljudi u BiH vole jazz?   

– Ne samo da vole jazz, već odgovorno tvrdim da sada imamo novu generaciju mladih jazz instrumentalista koji na rijetko ozbiljnom nivou interpretiraju jazz. Mislim da je veoma važno da im se pruži prilika na osnovu koje će se moći dalje razvijati i graditi u tom smijeru. Radim ono što je u mojoj mogućnosti, pa tako ću iskoristiti priliku da Harvie S, koji više od tri decenije predaje na jednoj od najprestižnijih muzičkih škola u svijetu, na Manhattan School of Music, održi radionice na Muzičkoj akademiji u Sarajevu.

Nazivaju Vas i ambasadorom bh jazza. Zahvaljujući Vama i Vašem bandu cijeli svijet je upoznao bosanski jazz. Kako je nositi tu titulu i da li Vam ona imponuje?

– Predan i kontinuiran rad se uvijek isplati. Zahvalan sam jer je moja muzika našla svoj put i razumijevanje kako u regionu, tako i u Evropi, Americi i Aziji. Mislim da je ključ da pojedinac iskreno pristupa poslu, a rezultati dođu prije ili kasnije. Velika je nagrada kada ti svjetski jazz autoriteti, oni od kojih si nekada učio, ukažu poštovanje i podrže tvoj rad. Ali ništa ne stiže preko noći već samo vrijednim radom i neodustajanjem. Iskreno, smeta mi što potvrda uvijek mora doći iz vana da bi se tek onda u BiH usvojila kao činjenica.

Kakvi su planovi Sinan Alimanović International Banda za budućnost?

– Pokraj najavljenog koncerta, u planu je i promocija nosača zvuka ‘Sinan Alimanović Trio – Live in Skenderija’. Imamo pozive za koncertne turneje u Južnoj Americi, na Bliskom Istoku, poziv za novu turneju u Kini, kao i pozive na neke značajne jazz festivale u regionu.

Leave a comment

0/100