Skip to content Skip to footer

Samer Dolovac: Vlašić spreman za novu skijašku sezonu

Vlašić nema skijališta kao Jahorina ili Bjelašnica, ali ova planina izuzetno je popularna među skijašima iz BiH i regije. Svake zime na Vlašić dođu hiljade i hiljade skijaša i snowboardera, ali i onih koji jednostavno žele uživati u čistom planinskom zraku ili provesti vikend s porodicom i prijateljima u brojnim vikendicama i apartmanima.

S obzirom da je sezona tek na početku, pitali smo Samera Dolovca, direktora Turističke zajednice općine Travnik, kako se pripremaju za predstojeću sezonu, te kakva su očekivanja u narednom periodu. Razgovor smo vodili krajem novembra, pa Dolovac kaže da su pripreme u samoj završnici, te da sada gotovo sve zavisi o vremenskim uvjetima.

Cijene karata

-Imajući u vidu da je period jeseni na Vlašiću bio prilično dobro posjećen kao kontinuitet odlične ljetne sezone, vlašićki turistički radnici i nisu imali mnogo vremenskog “praznog hoda” da bi u nekom laganijem tempu pristupili završnici priprema za novu zimsku sezonu. Ranije intezivnije novembarske sniježne padavine su dodatno ubrzale pripreme i one se privode kraju. U svakom slučaju, za zimsku sezonu Vlašić će biti spreman – kaže on.

Na pitanje hoće li biti izmjena cijena ski karata, Dolovac kaže da bi, ako ne dođe do vanrednih i većih poskupljenja energentata, cijene trebale ostati na prošlogodišnjem nivou.

-Prema planu rada vertikanog transporta, početak skijaške sezone se očekuje sredinom decembra kada je planirano i zvanično otvorenje zimske sezone svih centara i skijališta u Srednjobosanskom kantonu, uz već regionalno popularno Šankanje kada i očekujemo značno veči broj posjetilaca i turista – ističe Dolovac.

Na Vlašiću je u pogonu oko 11 kilometara uređenih staza, pretežno za rekreativno skijanje. Također, tu su i baby ski-staze idealne za početnike. Baby ski-staze i glavna staza su osvjetljene i za noćno skijanje i posjeduju infrastrukturu za vještačko osnježavanje.

-Svi postojeći ski-liftovi su u funkciji i spremni su za predstojeću ski sezonu. Također, osim vučnica aktivne su i trake na baby ski-stazama kao i jedna kraća sjedešnica – naglašava.

Što se tiče posjetitelja, Dolovac kaže da na Vlašić tradicionalno, osim BiH, rado dolaze posjetitelji i turisti iz regije i bh. dijaspora.

-Zadnjih godina je u pozitivnom trendu dolazak škola skijanja i jednodnevno, ali i s višednevnim boravcima u periodu zimskih raspusta u školama.

Smještajni kapaciteti

Kada su u pitanju smještajni kapaciteti, Dolovac kaže da se na Vlašiću, osim hotelskih i pansionskih smještajnih kapaciteta, nalaze i privatne kuće, odnosno vikendice kao i apartmanski objekti koji su također popularni za boravak na planini.

-Kompletan Vlašićki plato, ne samo Babanovac kao centralno turističko naselje, je u tokovima turizma od kojih bi posebno izdvojio područje Galice i Gostilja. Radi se o planinskim lokacijama koje se intezivno razvijaju u funkciji turizma. Na Vlašiću su generalno kvalitetni smještajni kapaciteti s obzirom da se radi o pretežno novijim i moderno opremljenim objektima i upravo radimo na registru privatnih izdavača kao fizičkih osoba da bi imali preciznije informacije o broju kreveta na Vlašiću – ističe Dolovac.

Osim direktnog boravka na Vlašiću, u trendu porasta je i određen broj turista koji borave u Travniku i okolini zbog blizine Vlašića, gdje gosti određene dane provode na planini, ali dio vremena koriste za obilazak Travnika, njegove okoline i drugih odredišta na području Srednjobosanskog kantona. Sve u svemu, Vlašić je spreman i idealna prilika za vaš zimski odmor.

Leave a comment