Skip to content Skip to footer

Sajam turizma u Skenderiji: Članovi Udruženja kuhara skuhali 1.500 porcija tarhane

Članovi Udruženja kuhara u Bosni i Hercegovini na platou sarajevskog Centra Skenderija skuhali su u srijedu, 23. 10. 2019. godine, više od 150 litara čorbe tarhane, što je oko 1.500 porcija.

Kuhanje je uprličeno povodom tradicionalnog Sarajevskog festivala turizma – 41. međunarodnog sajma turizma, ugostiteljstva i turistička berze.

Član Udruženja Nijaz Hadžiabdić je kazao Feni da su ovom aktivnošću dali doprinos sajmu i promociji domaće kuhinje i tradicije.

Podsjetio je da su istu aktivnost radili i prošle godine te da planiraju i u budućnosti, jer imaju pozitivnu povratnu informaciju od građana Sarajeva, gostiju i turista.

– Svima se svidjelo, svima je drago da ima nešto ovako, da evociraju uspomene, kada su njihove nane i majke kuhale tarhanu – rekao je Hadžiabdić, najavivši da je Udruženje za sutra planiralo, u okviru sajma, takmičenje u pravljenju torti.

Član Udruženje kuhara u BiH Arnel Podrug je pojasnio da je tarhana supa ili čorba koja se pravi od paradajz pirea, tjestenine i mesa.

– U BiH je došla preko Turaka, a zemlja porijekla joj je Perzija – istakao je Podrug.

Naglasio je da, u zavisnoti od kraja, ima odstupanja u nazivu, a da se najčešće koriste tarhana i tahrana.

U Centru Skenderija danas je svečano otvoren Sarajevski festival turizma. Radi se o manifestaciji, kako je istaknuto na otvaranju. koja ima važnu ulogu u promociji turističke ponude cijele BiH. Prezentacije strane i domaće turističke ponude, stručne konferencije, predavanja, promocije, kulturno-umjetnički program, dio su sadržaja koji će biti ponuđeni turističkim radnicima i posjeticima sajma.

Na sajmu učestvuje više od 70 izlagača iz BiH, Hrvatske, Srbije, Crne Gore i Turske, a trajat će do 25. oktobra.

Leave a comment

0/100