Skip to content Skip to footer

Sajam šljive u Gradačcu od 23. do 27. augusta: Očekuje se učešće više od 300 izlagača

Gradačački sajam poljoprivrede i prehrambene industrije “Sajam šljive” ove godine bit će održan od 23. do 27. augusta. Ovo je 44. po redu privredna manifestacija, a na 4.500 metara otvorenog i zatvorenog sajamskog prostora očekuje se prisustvo više od 300 izlagača iz BiH i inostranstva. –

– Pripreme teku dosta dobro i svakodnevno smo u kontaktu s potencijalnim izlagačima – ističe Hašim Šabanović, direktor Gradačačkog sajma.

Na Sajmu u Gradačcu nastupit će proizvođači sjemenskog i sadnog materijala, proizvođači i prerađivači voća i povrća, mesa i mesnih prerađevina, alata i mehanizacije, domaćih životinja i brojni drugi, a bit će održan niz savjetovanja i okruglih stolova na kojima će biti riječi o najnovijim naučnim dostignućima i primjeni novih tehnologija u oblasti proizvodnje i prerade hrane.

Novina je održavanje II kongresa o pčelarstvu i pčelinjim proizvodima s međunarodnim učešćem na kojem će biti prezentirano više od 50 naučnih radova.

Očekuje se da široj javnosti bude predstavljen projekt “Put šljive”. U organizaciji Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta iz Sarajeva bit će vršena ocjena kvalitete izloženih proizvoda, a najbolji će biti nagrađeni sajamskim medaljama.

I ove će godine na Poljoprivrednom gazdinstvu “Krušik” u Skugriću Donjem biti održano stručno-naučno savjetovanje na kojem će učestvovati profesori s poljoprivrednih fakulteta iz Sarajeva, Banje Luke i Beograda. Za najbolje ocjenjene rakije i žestoka pića bit će uručene velike “Krušikove” medalje.

“Sajam šljive” u Gradačcu jedna je od najstarijih specijaliziranih međunarodnih sajamskih manifestacija u Bosni i Hercegovini, a sve je počelo davne 1969. godine. Već je tada Gradačac bio prepoznatljiv kao voćarski kraj u kojem se posebno uzgajala šljiva. Iznimno rodne godine tada su proizvođačima umjesto zadovoljstva donosile glavobolje jer je plasman na tržište bio otežan.

Ubrzo su lokalne vlasti dogovorile organizaciju sajma gdje bi se u segmentu naučnih skupova razgovaralo o uzgoju i proizvodnji šljive, te privrednih susreta gdje bi se razgovaralo o plasmanu, što je urodilo plodom jer su proizvođači odmah pronašli otkupljivače i tako odlučili nastaviti tradiciju okupljanja privrednika koja traje već 44 godine.

 

Leave a comment

0/100