Skip to content Skip to footer

Recepti Vjekoslava Kramera

Pileća jetrica s gljivama

Potrebni sastojci: pola kg pilećih jetrica, 250 g gljiva, 1 prasa, 100g kiselih krastavaca, 1 kašičica džema od šipka, 1 kašičica senfa, 3-10 česni bijelog luka,

2 dcl pileće supe, peršunov list, vegeta, so i biber, maslac.

Postupak pripreme:  

U tavi na maslacu popržite prasu isječenu na tanke kolutiće, gljive, suho meso i kisele krastavce isječene na rezance i bijeli luk sječen na četvrtine.

Na tome popržite pileće jetrica 10-ak minuta, pa dodajte malo džema od šipka i senfa, začinite vegetom, solju i biberom te dolijte pileću supu i dinstajte nekoliko minuta dok višak tekućine ne ispari. Pred sami kraj dinstanja začinite sitno sjeckanim peršunovim listom.

Pileća jetrica s gljivama

Salata s paprikama

Potrebni sastojci: pola kg kuhane piletine, 10-ak kiselih paprika, 200 g travničkog sira, 250 g couscousa, temeljac, 100 g pinjola, peršunov list, biber, maslinovo ulje, sirće.

Postupak pripreme:

Couscous prelijte vrućim temeljcem i maslinovim uljem i ostavite da nabubri. Paprike ispecite u rerni dok im se kožica ne počne odvajati, pa odvojite sjemenke i peteljke.

Kuhanu piletinu iz supe sitno nasjeckajte. Travnički sir isijecite na kockice. Couscous izgnječite viljuškom, pa mu dodajte sir, piletinu i paprike, pa začinite biberom i sirćetom. Dekorirajte pinjolima i sitno sjeckanim peršunovim listom.

Salata s paprikama

Fish fingers

Potrebni sastojci: pola kg filea oslića, 2 glavice luka, suhi hljeb, 2 dcl riblje supe, 4 jaja, peršunov list, so i biber, pola šoljice brašna, 1 šoljica prezle, vegeta.

Postupak pripreme:

Ribu skuhajte s glavicom isjeckanog luka i izmiksajte u pire. Dva komada filea usitnite, a suhi hljeb namočite u supi, ocijedite i izdrobite.

Riblji pire, komadiće ribe i namočeni hljeb pomiješajte i dodajte dva umućena jaja, začinite solju, biberom i sitno sjeckanim peršunovim listom. Smjesu promiješajte, pa od nje pravite štapiće. Uvaljajte u brašno, umućena jaja, prezlu i pohujte u dubokoj masnoći dok ne porumene.

Fish fingers

Jastučići od tikve

Potrebni sastojci: pola kg lisnatog tijesta, 250 g pečene tikve, smeđi šećer, 100 g džema od šipurka, 100 g oraha, cimet, jaje, mješavina sjemenki.

Postupak pripreme:

Razvaljate lisnato tijesto na željenu debljinu, pa nasijecite na komade ovisno o količini tikve koju želite staviti u svaki komad.

Pomiješajte mljevene orahe, cimet i malo smeđeg šećera, pa u tu mješavinu uvaljajte komade pečene tikve sječene na kocke.

Pripremljenu tikvu stavite na sredinu tijesta koji ste prethodno premazali džemom od šipurka, pa ga savijte da bude pokriveno sa svih strana. Rubove namažite umućenim jajetom kao i cijeli jastučić od tikve i pospite mješavinom sjemeniki i pecite na 180 stepeni 30-ak minuta. Poslužite tople uz sladoled.

Jastučići od tikve

Leave a comment

0/100