Skip to content Skip to footer

Pokrenuto 14 novih obrta i 33 osobe prekvalificirane i zaposlene

Zahvaljujući podršci Evropske unije u BiH, lokalno partnerstvo za zapošljavanje (LPZ) općina Jablanica i Gornji Vakuf-Uskoplje je uspostavljeno s ciljem sistemskog rješavanja problema nezaposlenosti i neusklađenosti ponude i potražnje na tržištu rada na ovom području.

Fokus partnerstva je usmjeren na pružanje podrške samozapošljavanju tj. podršci pri osnivanju i registraciji novih biznisa, te podršci u zapošljavanju, kroz prekvalifikaciju postojeće radne snage, u skladu sa potrebama tržišta.

Projekt ovog LPZ-a „Mentorstvom do snažnijih lokalnih partnerstava za zapošljavanje – LPZ MENTOR“ je u prethodnom periodu rezultirao otvaranjem 14 novih obrta u Općinama Jablanica i Gornji Vakuf – Uskoplje, te prekvalifikacijskom obukom u saradnji sa ATT D.O.O. Gornji Vakuf – Uskoplje više od 40 nezaposlenih osoba, od kojih je čak 33 dobilo posao.

Jedna od korisnica projekta bila je i Reana Šabanović koja je uspješno prošla obuke i svoju ljubav prema proizvodnji meda pretvorila u obrt od kojeg namjerava živjeti.

-Finansijska podrška Europske unije, kao i stručna podrška Međunarodne organizacije rada u BiH (MOR) su mi osigurale da ostvarim svoj san i hobi pretvorim u vlastiti biznis. Ovo je samo početak i poručujem da ću u narednom periodu svoju lokalnu zajednicu kao i cijeli prostor naše BiH „počastiti“ dobrim hercegovačkim medom. Moj cilj je izuzetan kvalitet i uspješan plasman na tržištu – izjavila je Reana Šabanović, vlasnica obrta APIMED Šabanović.

Više od 30 nezaposlenih osoba je, u okviru LPZ-ove projektne komponente koja se odnosi na samozapošljavanje, a u skladu sa metodologijom MOR-a – Započni i pokreni svoj posao (SIYB), ojačalo poduzetničke vještine za pokretanje vlastitog posla. Njih 14 je dobilo grant sredstva u vrijednosti do 9.500 KM i mentoring tokom prve godine rada. Pored navedene podrške Općina Jablanica i Gornji Vakuf – Uskoplje su ovim novopečenim obrtnicima obezbjedile dodatna sredstva za sufinansiranje troškova doprinosa do 12 mjeseci.

Jedan od njih je i Hasan Gvozden iz obrta GVOZDEN KERAMIČAR, koji kaže da je prije ove obuke imao mnogo uspona, padova i dilema, pa je čak i čekao bubanj da ga izvuku za odlazak u Njemačku. S osmijehom na licu dodaje: Rekao sam sebi okani se maštanja – i ovdje se može živjeti i raditi. I evo me, ostao sam i radim”.

Kako bi izgradili dodatne kapacitete nezaposlenih i osigurali im „uspješan“ izlazak na tržište rada, u saradnji s ATT Gornji Vakuf – Uskoplje i Mašinskim fakultetom Mostar organizovan je ciklus obuka za CNC operatere u kojima je učestvovalo više od 40 nezaposlenih osoba, a od kojih 33 je dobilo zaposlenje. Jedan od njih je i Emir Jašarević koji je uspješno prošao obuku za CNC operatere i dobio posao.

-Iako sam mlad i bez radnog iskustva, brzo sam shvatio da obukom mogu dobiti novi posao kojem ću se posvetiti u budućnosti. Učvrstio sam svoju odluku i danas imam posao – izjavio je Emir Jašarević.

Ovo lokalno partnerstvo za zapošljavanje, koje je svojevrsna platforma udruženja, firmi, službi i općina je uspostavljeno u okviru projekta „Mentorstvom do snažnijih lokalnih partnerstava za zapošljavanje – LPZ MENTOR”, a čine ga Udruženje za poduzetništvo i posao LiNK, Općina Jablanica, Općina Gornji Vakuf.

– Uskoplje, Služba za zapošljavanje HNK, Služba za zapošljavanje SBK, JU Srednja Škola Jablanica, Mašinski fakultet Mostar, te firme Jablanit d.o.o. Jablanica i ATT d.o.o. Gornji Vakuf – Uskoplje.

Projekat se provodi u okviru programa „Podrška Evropske unije lokalnim partnerstvima za zapošljavanje – Faza II“ koji finansira Evropska unija u iznosu od 4 miliona eura, a realizuje Međunarodna organizacija rada u Bosni i Hercegovini.