Skip to content Skip to footer

Pećinu Vjetrenica posjetilo 17.000 turista

Špilja Vjetrenica, kao jedna od najdužih i najatraktivnijih špiljskih sistema u BiH i regiji, 2023. godinu zaokružuje s rekordnom posjećenosti. Davor Baković, vršitelj dužnosti direktora Javnog poduzeća Vjetrenica, za magazin Visit BiH kaže da su izuzetno zadovoljni brojem posjetitelja, kako u Zaštićenom krajoliku Vjetrenica – Popovo polje, tako i u cijeloj općini Ravno.

-Do sada smo imali oko 17.000 posjetitelja. S obzirom da imamo još vremena do kraja godine, govorimo o rekordnoj sezoni od uspostave Javnog poduzeća Vjetrenica. Posebno veseli što je ova sezona rekordna i po broju inozemnih posjetitelja. Osim zemalja regije, najviše stranih posjeta smo imali iz Njemačke, Poljske, Češke, Velike Britanije i Skandinavijekaže Baković.

Brojni projekti

Ova godina je obilježila završetak projekata finansiranih od Fonda za zaštitu okoliša FBiH, Federalnog ministarstva okoliša i turizma, te Ministarstva trgovine, turizma i zaštite okoliša Hercegovačko-neretvanskog kantona. Uz finansijsku potporu Fonda za zaštitu okoliša završen je projekat “Invertarizacija i praćenje stanja ptica i šišmiša u Zaštićenom krajoliku Vjetrenica – Popovo polje” te je na taj način stvorena baza podataka za navedene vrste unutar zaštićenog područja.

-Uvijek ističemo kako je održivi razvoj, održivo upravljanje te očuvanje bioraznolikosti ključ u načinu poslovanja jednim zaštićenim područjem kako bi osigurali da vrijednosti koje Zaštićeni krajolik posjeduje ostane budućim generacijama – ističe Baković.

Izgradnja šetnice na platou Zavala i postavljanje pametnih klupa za cikloturiste su dodatno osnažili infrastrukturu u Zaštićenom krajoliku te su na taj način cikloturistima pružili dodatni sadržaj i olakšali njihov boravak na području zaštite.

-Cikloturizam je u izuzetnom porastu u cijeloj BiH, pa tako i u našoj općini, pogotovo uzimajući u obzir revitaliziranu Ćiro biciklističku stazu – naglašava on.

Nominacijski file za uvrštenje na listu Svjetske baštine UNESCO je ove godine prihvaćen, te su krajem ovog ljeta imali posjetu evaluatora IUCN-ovog Odbora za UNESCO. Baković kaže da je cijeli proces za uvrštenje pod UNESCO uvijek dugrotrajan, kompleksan i zahtjevan.

-U tom smislu se zahvaljujemo svim relevantnim instituacijama, ministarstvima, Općini Ravno, ekspertima i svima drugima koji su sudjelovali u cjelokupnom procesu. Nadamo se kako ćemo 2024. godine biti prepoznati kao jedan od najbitnijih podzemnih ekosustava Europe i svijeta, te dobiti potvrdu i od UNESCO-a uvštenjem na listu koja bi dodatno pozicionirala te brendirala ne samo područje općine Ravno i Vjetrenicu, nego i cijelu BiH na turističkoj mapi svijeta te dodatno dala potvrdu o bogatstvima koja naša zemlja ima – poručuje Baković za Visit BiH.

Proširenje ponude

Prema njegovim riječima, izuzetno je važno raditi na proširenju selektivnih oblika turizma kako bi posjetiteljima ponudili dodatne sadržaje. To je jedan od glavnih usmjerenja za narednu godinu, održivo upravljanje te proširenje turističke infrastrukture i ponude.

-Uz Ćiro stazu, kulturno-povijesnu baštinu koju imamo u Zaštićenom krajoliku, Biospeleološki muzej, ove godine smo nastavili s organizacijom “Avanturističkih tura Veliko jezero.” Govorimo o jedinstvenom iskustvu za sve posjetitelje. Navedene posjete organiziramo u ljetnom periodu (radi vremenskih uvjeta) te pružamo posjetiteljima priliku da postanu speleolozi na jedan dan vozeći se čamcem Velikim jezerom u dužini od 250 metara. Zadovoljni smo ovogodišnjim interesom za navedene posjete, te smo sigurni kako će interes postojati i rasti i sljedeće sezone – kaže on.

Prema riječima Bakovića, posjetiteljima u predsezoni i postsezoni nude određene popuste, za sve sadržaje u Zaštićenom krajoliku, jer na taj način žele potaknuti, posebno domaće posjetitelje, da i zimski period iskoriste za izlete.

-Važno je istaknuti kako je špilja posebno atraktivna i hidrološki bogata u zimskom periodu. Naime, s rastom količine padalina u Vjetrenici se kreira veliki broj jezera, spektakularnih vodopada i potoka, te zasigurno da takvi prizori nikoga neće ostaviti ravnodušnim. Pozivamo sve posjetitelje da uz popuste koje nudimo obiđu špilju Vjetrenicu, uživaju u panorama špiljskih ukrasa, jezera, vodopada, prostranih dvorana koje oduzimaju dah te cijeli Zaštićeni krajolik Vjetrenica – Popovo polje. Uživajte u mističnosti koju špilja krije, doživite iskustvo susreta s rijetkim životinjskim vrstama poput svjetski poznate “Čovječje ribice” te postanite  istraživač s našim ljubaznim osobljem. Još bih svim našim posjetiteljima, kolegicama i kolegama, te žiteljima Bosne i Hercegovine, u ime tima poduzeća Vjetrenica, zaželio sretne blagdane, te sretnu i uspješnu 2024. godinu. Čekamo Vas – kaže Baković na kraju razgovora.

Leave a comment