Skip to content Skip to footer

Panonska jezera u Tuzli bolja i dostupnija nego ikad

Panonska jezera u centru Tuzle jedinstven su kompleks u cijeloj Evropi. Jedina slana jezera na Starom kontinentu nalaze se samo par minuta hoda od centra grada, a mogu primiti čak 17.000 ljudi!

Ova neobična priča krenula je 2003. godine izgradnjom prvog jezera, koje je danas i najveće. Pet godina kasnije izgrađeno je drugo slano jezero, a odmah nakon njega i slani slapovi, koji predstavljaju jedinstven inhalacioni centar na otvorenom.

Treće Panonsko jezero je otvoreno 1. septembra 2012. godine čime je kapacitet kompleksa zaokružen na sadašnjih 17.000 posjetilaca.

– Ove sezone otvaramo i novu, južnu kapiju, koja je Panonska jezera povezala s Velikim parkom. Samim tim rasteretit ćemo dva ulaza koja smo imali ranijih godina, a kompleks je pješačkim mostom direktno povezan s gradskim Korzom – kaže Maid Porobić, direktor Javnog komunalnog preduzeća “Pannonica” koje upravlja kompleksom slanih jezara u Tuzli.

On dodaje da će ove godine, uz povoljne vremenske prilike, Panonska jezera ponuditi još više zabavnih sadržaja…

– Nadamo se da će najave meteorologa o dugom i toplom ljetu biti tačne, jer posao u turizmu i ugostitetljstvu, bez obzira na sve pripreme i ugođaj, ipak, u velikoj mjeri ovisi o vremenskim prilikama – navodi Porobić.

Prošla godina, s 40-ak dana bez kiše nije bila jedna od boljih za “Pannonicu” za razliku od 2015. kada su bilježeni rekordi.

– Tokom sezone 2015. prodali smo 374.000 dnevnih ulaznica, a kada tom broju pridodamo i posjetioce sa sezonskim ulaznicama, dolazimo do brojke od 450.000 posjetilaca. To je za nas bila odlična godina i tome težimo i u sezoni koja je pred nama – kaže Maid Porobić.

Od izgradnje kompleks Panonskih jezera posjetilo je više od tri i po miliona gostiju, a razloga za to je mnogo. Pored svega spomenutog tu su Arheološki Park – Neolitsko sojeničko naselje, replika naselja iz doba neolita, dva vodena tobogana, moderni fitness centar na otvorenom, dječije igralište, sportski tereni… Sezona na Panonskim jezerima počinje 1. juna.

Cijene dnevnih ulaznica na Panonska jezera su više u odnosu na prethodnu sezonu, a do povećanja je došlo zbog enormno visokih troškova. Dnevne ulaznice za odrasle tokom juna, te od 16. do 31. augusta koštat će četiri KM, dok će u špici sezone od 1. jula do 15. augusta, cijena biti pet KM.

Cijena povlaštenih ulaznica za penzionere, RVI i civilne invalide iznost će tri, odnosno četiri KM u špici sezone. Djeca starosti do dvije do sedam godina, plaćat će dvije ili tri marke ulaz na Panonska jezera, zavisno o kojem se dijelu sezone radi.

Popodnevna ulaznica (od 17 sati) koštat će dvije, a u špici sezone tri marke, dok će djeca i pov-laštene kategorije plaćati jednu ili dvije marke tokom špice (od 1. jula do 15. augusta).

Leave a comment

0/100