Skip to content Skip to footer

Panonska jezera preporodila su grad na zrnu soli: Tuzla je postala obavezna turistička destinacija u BiH

Panonska jezera u centru Tuzle jedinstven su kompleks u cijeloj Evropi. Jedina slana jezera na Starom kontinentu nalaze se samo par minuta hoda od centra grada. Ova neobična priča krenula je 2003. godine izgradnjom prvog jezera, koje je danas i najveće. Pet godina kasnije izgrađeno je drugo jezero, a odmah nakon njega i slani slapovi, koji predstavljaju jedinstven inhalacioni centar na otvorenom. Treće Panonsko jezero je otvoreno 1. septembra 2012. godine čime je kapacitet kompleksa zaokružen na sadašnjih 17.000 posjetilaca.

U 16 godina postojanja, slana jezera u Tuzli posjetilo je više od četiri miliona ljudi, a dnevno na njima bude i do 15.000 kupača.

Jedinstveni fenomen

-Od najružnijeg dijela grada, koji je bio urušen usljed slijeganja tla, napravljen je najljepši. To je kompleks koji se sastoji od tri jezera, slapova, sojeničkog naselja, geološke postavke, sportsko-rekreativnog centra, dječijeg zabavnog parka, te pratećih objekata kao što su restorani i kafići – kaže Edin Jahić, direktor Turističke zajednice grada Tuzla, za magazin Visit BiH.

Sve ovo govori da Panonska jezera više nisu samo za kupanje, već nude kompletan sadržaj svim svojim posjetiteljima. Osim toga, na Panonskim jezerima održavaju se i koncerti, te druge kulturne i zabavne manifestacije.

-Tuzlu više ne možemo zamisliti bez Panonskih jezera. Ranije se naš grad nije mogao povezati s turizmom, jer su glavne djelatnosti od kojih smo živjeli bile industrija i rudarstvo. Danas je to potpuno druga priča. Preporođeno je i naselje oko jezera gdje se nude apartmani za sve one koji žele u Tuzli i na Panonskim jezerima provesti više dana. Izgrađeni su i brojni hoteli, rent a car službe, parkinzi…, tako da veliki broj Tuzlaka živi od Panonskih jezera – kaže Jahić.

Iz sezone u sezonu broj posjetitelja na Panonskim jezerima raste, a kada je u pitanju predstojeća sezona, Jahić kaže da, prije svega, očekuju lijepo vrijeme.

-Prema najavama, ljeto će biti izuzetno vruće što nama odgovara, jer jezera tada rade punim kapacitetom. Tuzla je već prepoznata kao izuzetno atraktivna turistička destinacija i očekujemo da će i ova sezona biti izuzetno uspješna – kaže on.

I zaista, zahvaljujući ovom jedinstvenom fenomenu Tuzla postaje obavezna turistička destinacija za ljude iz cijele BiH, ali i šire.

-Jezera su konstantno puna posjetiteljima iz BiH, ali i susjednih država. Također, zahvaljujući tuzlanskom aerodromu koji ima odličnu konekciju s Evropom, sve više je posjetitelja iz evropskih država, ali i Skandinavije. Posjetitelji ovdje više nisu na jednodnevnim izletima, već s porodicama dolaze na godišnje odmore – kaže Jahić.

Edin Jahić

A da Panonska jezera nisu jedino što Tuzla u turističkom smislu ima ponuditi svojim posjetiteljima dokaz je i sve popularniji muzički festival Kaleidoskop koji „prijeti“ da postane najveći muzički festival u Bosni i Hercegovini.

-Svake godine ovaj festival je bolji i bolji, a tako će biti i ove godine. S obzirom na besplatan ulaz, jako je teško reći koliko ljudi ga posjeti. Osim toga, tu je i Bike Fest Panonika Tuzla na kojem je prošle godine bilo 4.500 prijavljenih motorista. Ovdje ne računamo one koji nisu prijavili učešće i one koji su došli bez motora. Ovaj festival ljubitelja motora traje tri dana, a mogu se vidjeti čitave porodice koje dolaze na druženja i koncerte – ističe Jahić.

Prateći sadržaji

Puno je i pratećih sadržaja kojima se Tuzla može pohvaliti, prije svega kulturno-historijskih spomenika. U Tuzli je nedavno otvoren i najveći trg u Bosni i Hercegovini, što je dodatni plus za turističku ponudu.

-Zaista je puno razloga za posjetu i uživanje u našem gradu. Tuzla je grad s najvećim parkovskim površinama u Bosni i Hercegovini. Imamo prelijepe i jedinstvene trgove, muzeje, bogatu kulturnu, historijsku i gastro ponudu. Također, za ljubitelje umjetnosti tu je i Tuzla Film Festival koji je zaista respektabilan, zatim književni susreti , a mogu izdvojiti i tuzlanski noćni polumaraton u kojem svake godine učestvuje nekoliko hiljada trkača – naglašava Jahić.

Prema njegovim riječima, Turistička zajednica grada Tuzla trudi se podržati sve događaje koje će dovesti što više posjetitelja te da se oni osjećaju ugodno u ovom gradu.

-Kako bi poboljšala dostupnost i vidljivost turističke ponude, Turistička zajednica grada Tuzla pokrenula je projekat na web stranici tztz.ba. Riječ je o virtuelnoj šetnji gradom „cityguide360“. Svi posjetitelji web stranice mogu uživati u virtuelnoj šenji kroz grad i pronaći sve najvažnije informacije, od kulturno-historijskih spomenika, turističkih destinacija, restorana, hotela… Svaka lokacija je, osim fotografijama, pokrivena i tekstualnim dijelom, na tri jezika – ističe Jahić na kraju razogovra.

Leave a comment

0/100