Skip to content Skip to footer

Miran Karić, chef koji je ušao u domove svih Bosanaca i Hercegovaca: Violončelist koji tradicionalnim jelima daje moderne note ukusa

Miran Karić već je na domaćoj kulinarskoj sceni nekoliko godina, a svaki njegov TV show privlači pažnju gledatelja. Njegova kulinarska avantura započela je prije nekoliko godina kada je izašao kao pobjednik s Hayatovog takmičenja “Super recept”, a to mu je bila viza za angažman u drugim emisijama, od kojih je posljednja “Domaća kuhinja”.

On kaže kako je svjestan odgovornosti koju gradi godinama kuhajući pred sopstvenim mušterijama. Ide sada stepenicu više i kuha pred milionskom tv publikom. U posljednje četiri godine napravio je više od 1.000 različitih jela. Uživa u poslu koji radi s ljubavlju i bira mjesta i restorane u kojima kuha. Životni cilj mladog šefa je, kako kaže, Michelnova zvjezdica!

Jednostavna jela

Miran je Zeničanin, a kao desetogodišnjak počeo se vrtiti po kuhinji i pripremati jela uz majčinu podršku. Kako su mu roditelji bili veoma zaposleni, počeo je kuhati neka jednostavna jela za svoju tri godine mlađu sestru Melisu i sebe. Njegova druga ljubav zove se muzika; učio je i spremao se da bude violončelist, ali je na kraju Srednje muzičke škole “pobjegao“ od violončela i posvetio se kulinarstvu.

Prvi profesionalni dodir s osnovama kuhinje učio je kod našeg poznatog kuhara Nihada Mameledžije, u restoranu “Nostra cucina“.

-Od njega sam naučio organizaciju rada u kuhinji, što je najbitnija stvar u kulinarstvu. Rad u kuhinji je brz, težak, stresan, a kod Nihada sam se prvi put sreo i s ogromnom vrućinom u kuhinji. Naučio sam kako funkcionirati pod takvim pritiskom i restoranski sistem rada, principe pripreme i pravljena jela – objašnjava on.

Njegovu posebnu ponudu predstavljaju jela od specijalno odležalog mesa dry aging tehnikom, kao što je specijalitet Dry age chef’s stake, inače glavna preporuka za sve ljubitelje crvenog mesa. Njegov intenzivan okus postiže kontroliranim odležavanjem mesa i do 60 dana na temperaturi od 1 do 2 stepena, uz vlažnost komore od 85-90 posto i konstantu rotaciju zraka, čime se očuvaju sva nutritivna svojstva.

Samouki kuhar i obrazovani muzičar smatra da je moderne kuhinje moraju imati namjenske komore za dry aging, a akcenat je na jelima nastalim wet aging tehnikom, koja se za postizanje posebne mekoće mesa obično primjenjuje u pripremi bifteka i ramsteka. Svjestan je da je postao popularan; zaustavljaju ga na gradskim ulicama, pišu mu i traže, ali i nude recepte.

Njegovi uzori

Kariću su uzori Nihad Mameledžija, Hamid Kurjaković, britanska kulinarska zvijezda Jamie Oliver… Nije sujetan i zna da će ga ljudi više cijeniti ako im pokaže neke stvari u radu nego da smao naređuje. Seriozno se priprema za profesionalnu edukciju i sticanje certifikata u inostranstvu. Uživa podršku roditelja i sestre Melise, koja je na master studiju violine. Privatno je stvorio oazu sreće koju skriva od suvišnih pogleda, a čine je supruga Jasmina, po zanimanju zubna tehničarka, i njihova jednogodišnja djevojčica Arja.

Još nije naišao na jelo koje ne bi smio napraviti, a za kompleksnije stvari duže se i studioznije priprema.

– Volim se posvetiti morskim specijalitetima i mediteranskoj kuhinji, ali ne bježim ni od čega posebno. Tradicionalnim receptima dodaje dašak modernog kulinarstva – govori Miran.

Kao i većina kuhara, kod kuće jede ono što mu supruga pripremi, ali joj povremeno priskoči u pomoć. Izbjegava da kaže ko je bolji kuhar – muškarci ili žene, jer smatra da postoji samo podjela na dobre i manje dobre kuhare, a raduje ga da je sve više muškaraca u kulinarstvu.

Leave a comment

0/100