Skip to content Skip to footer

Međunarodni sajam ekologije EKOBIS 2022

Na gradskoj otoci u Bihaću 8. septembra 2022. godine otvoren je 19. Sajam EKOBIS koji je ove godine ugostio više od 200 izlagača iz privrede, poljoprivrede, ekologije, elektronike i ostalih oblasti. U okviru ovogodišnjeg EKOBIS-a održao se i 2. Međunarodni sajam turizma – EKOTOUR.

EKOTOUR je još u okviru Međunarodnog sajma ekologije, no iz Privredne Komore Unsko-sanskog kantona kažu da će se kroz nekoliko godina stvoriti preduvjeti za njegovo samostalno održavanje i izrastanje u respektabilan sajam turizma, kakvih u Bosni i Hercegovini nedostaje.

Direktni susreti

Slijedom navedenog, održan je panel o temi „Uloga sajamske industrije u razvoju turizma“, gdje su stručnjaci iz komorskog sistema, turističkih zajednica i Nacionalnog parka Una dali svoj osvrt.

Razgovaralo se o značaju održavanja sajamskih aktivnosti, generalno za razvoj privrede, te povezivanje privrednika, ostvarivanje novih kontakata, posebno kada je u pitanju turizam kao tema panela. Istaknuta je prednost direktnog kontakta, susreta, razgovora i dogovora privrednika na sajamskim manifestacijama, u odnosu na sve pokušaje da se sajmovi održe virtualno, na online platformama, a što se pokazalo nedovoljno uspješnim i nepopularnim metodama.

Kako je rečeno na panelu, i turizam i sajamska industrija su, uz ugostiteljstvo, imali najveći pad, bili su najviše izloženi negativnom utjecaju pandemije. U oblasti turizma je generalno zabilježen pad od 60 posto, prihodi od noćenja stranih turista dosegli su pad od oko 90 posto, a brojne sajamske manifestacije nisu se održale. Neke su se uspjele oporaviti, nastaviti rad, no nažalost neke su ugašene.

Potpredsjednik Privredne/Gospodarske komore Marko Šantić istaknuo je da bez obzira na prethodno vrijeme pandemije koronavirusa i povećano održavanje online događaja, ovakvi sajmovi i dalje imaju veliki značaj u poslovnom svijetu.

-Usprkos postojanju novih oblika održavanja događaja i promocije, za turističku industriju klasično održavanje sajmova je nezamjenjivo. Sajmovi predstavljaju direktne susrete globalne turističke ponude i potražnje pod istim krovom. Kako svjetska istraživanja pokazuju, kako za stvaranje i povećavanje tržišnog učešća, tako  i za promociju poslovnog imidža, sudjelovanje na sajmovima je još uvijek popularno i nezamjenjivo online događajima – kazao je Šantić.

Turistička mapa

Gosti panela su dobili  informacije i o turističkim pokazateljima vezanim za Bihać i Unsko-sanski kanton, za do sada poduzete aktivnosti i planove za naredni period Nacionalnog parka Una, a sve s ciljem promoviranja domaćih turističkih mikro destinacija i proizvoda, te njihovog pozicioniranja na turističkoj mapi regije.

Na panelu su svoj doprinos dali još i Amarildo Mulić, direktor Nacionalnog parka Una, Armin Amidžić, direktor Turističke zajednica Grada Bihaća, Nedret Kikanović, predsjednik  Kantonalne privredne komore Tuzle i Enes Ružnić, predsjednik Privredne komore Unsko-sanskog kantona.

Privrednoj/Gospodarskoj komori FBIH i Šantiću je dodijeljeno i Posebno priznanje za dugogodišnju podršku 19. Međunarodnom sajmu ekologije EKOBIS 2022.