Skip to content Skip to footer

Međunarodni muzički festival Jazz Fest Sarajevo: Bogat i raznovrsan program za ljubitelje kvalitetne muzike

U Sarajevu će od 31. oktobra do 5. novembra biti održan Međunarodni muzički festival Jazz Fest Sarajevo. Za ovogodišnje izdanje Jazz Fest je pripremio više od 20 koncertnih programa uključujući i poseban program Musick and Magick Johna Zorna koji će u tri dana predstaviti 12 ansambala na deset različitih koncerata od kamerne muzike do heavy metal fuzije.

Koncerte će održati legendarni gitarista i pjevač James Blood Ulmer, ikone improvizirane muzike basista William Parker i bubnjar Hamid Drake, kao i značajni muzičari srednje generacije poput švedskog saksofoniste Matsa Gustafssona, ali i novih zvijezda kao što su austrijski Kompost 3, belgijski Dans Dansili grupa Thumbscrew s gitaristicom Mary Halvorson.

Najveći broj muzičara dolazi iz Sjedinjenih Američkih Država, a održat će ukupno 15 koncerata.

U okviru Jazz Festa Sarajevo bit će predstavljeni i projekti bosanskohercegovačkih muzičara – Banjalučanina koji živi i radi u Švicarskoj Marija Batkovića i Zeničanke sa stalnom adresom u Austriji Nataše Mirković koja će izvesti sefardski repertoar u triju En El Amor s Michelom Godardom na serpentu i perkusionistom Jarrodom Cagwinom.

– I ove jeseni učinit ćemo Sarajevo mjestom od posebnog značaja za sve one koji vole kvalitetnu muziku. Ponosni smo na ovako bogat i raznovrstan program, a izuzetno smo sretni što će i ove godine na festivalu učestvovati neki od najznačajnijih muzičara našeg vremena. Sretni smo što su mnogi od programa pripremljeni samo za Sarajevo i ovo posebno izdanje Jazz Festa što će naš grad i Bosnu i Hercegovinu učiniti dodatno interesantnom destinacijom i za internacionalnu publiku – kaže Edin Zubčević, osnivač i umjetnički direktor Jazz Festa Sarajevo.

Prodaja ulaznica za Jazz Fest počela je već u junu ove godine, a dizajn plakata Jazz Festa Sarajevo potpisuje Ajna Zlatar.

Leave a comment

0/100