Skip to content Skip to footer

Lonely Planet: Mostar među deset najboljih destinacija za putovanje u 2024.

Lonely Planet, specijalizirani portal za putovanja napravio je listu deset najboljih destinacija za putovanje u 2024. godini na svijetu, a među njima se nalazi i Mostar.

-Omiljen među putnicima s ruksakom na leđima i zaljubljenicima u Balkan, nezaboravno slikoviti mostarski srednjovjekovni Stari grad prošaran minaretima i Stari most sada privlači posjetitelje na višednevne izlete. Njegovi dinamični umjetnički, obrtnički i muzički festivali neprestano privlače ljude i mame ih da ostanu neko vrijeme – piše ovaj portal.

Kako dalje navode, monumentalne građevine iz osmanskog perioda jedan su od najboljih evropskih primjera islamske arhitekture.

-Nezaobilazne su Koski Mehmed-pašina džamija, Kajtazova kuća, Sevri hadži Hasanova džamija i Biščevićeva kuća, kao i mirna Derviška tekija u Blagaju, udaljena samo 20 minuta od grada. Također, Uzmite porciju bureka. Ovo ukusno pecivo, porijeklom iz Turske, glavna je namirnica u zemljama bivšeg Otomanskog carstva, a poznato je da je pecivo iz Bosne i Hercegovine najbolje na Balkanu – piše u opisu.

Jednodnevni izlet do popularnog vodopada Kravica uvijek je dobra ideja, piše Lonely Planet, ali ako imate ograničen budžet, tu je i manji vodopad Koćuša gdje je ulaz besplatan.

Leave a comment