Skip to content Skip to footer

Ljepote Sarajeva i Bjelašnice kroz objektiv TV Rijeka

Turistička zajednica Kantona Sarajevo bila je domaćin TV ekipi kanala R iz Rijeke. Riječani Ernest Marinković (urednik) i Ivan Ozanić (snimatelj) proveli su jedan dan u Sarajevu.

Druženje smo zabilježili kamerom – popili prvu jutarnju kafu u Kući sevdaha, posjetili Muzej Sarajeva, pojeli sarajevske ćevape, a zatim se zaputili ka olimpijskoj ljepotici Bjelašnici. Bila je to prilika i da turiste iz susjedne Hrvatske, ali i šire, pozovemo na novogodišnji doček u Sarajevu.

– Sarajevo nikada ne ostavlja ravnodušnim, pa nije ni ovaj put. Zbog svoje ljepote i svojih brojnih specifičnosti, zbog svih tih silnih različitosti na tako malom prostoru, ali najprije, zbog svojih ljudi, građana, njihovog zaraznog šarma. Malo koja sredina, ma gdje otišli, da te tako lako “prisvaja” i čini njenim dijelom, baš kao da si i sam ponikao otud. A Sarajevo je upravo takvo, kao da si došao na svoje. Ako, k tome, imaš sreće da te put i posao nanesu pisati i pričati o turističkom Sarajevu, o svemu onome što on pruža putniku namjerniku, tada imaš sreće “pasti u ruke” onima koji o turističkoj ponudi i, uopće, o turizmu skrbe. Tada je rahat potpun. Odnosno, da ne duljim, ako želiš dobrog domaćina, Sarajevo je uvijek pun pogodak – izjavio je Ernest Marinković, urednik TVR iz Rijeke.

– Poznati smo kao dobri domaćini i činjenica je da zauzimamo zavidno mjesto među najgostoprimljivijim ljudima svijeta, što potvrđuju i brojni svjetski časopisi. Posebnu dobrodošlicu zaslužuju naše komšije, jer gosti iz Hrvatske su među najbrojnijim turistima koji posjete BiH – izjavio je Midhat Hubijar, predsjednik Turističke zajednice Kantona Sarajevo.

Reportaža snimljena tokom jednodnevnog boravka u Sarajevu emitovana je u programu TV Rijeka.

Leave a comment

0/100