Skip to content Skip to footer

Kolektivna mobilizacija: Dostupna Peticija za sigurno kretanje i za život u saobraćaju

Među problemima koji se tiču bosanskohercegovačkog društva u cjelini, od institucija do fizičkih lica, nalazi se i narušena sigurnost u saobraćaju. Svjedoci smo konstantno punih naslovnica o saobraćajnim nesrećama, izazvanoj šteti, ugroženim ili već izgubljenim životima u nedostatku saobraćajne opreznosti.

“Peticija za sigurno kretanje i za život u saobraćaju” je inicijativa posvećena podizanju svijesti o ponašanju u saobraćaju, ali i mobiliziranju zajednice kako bi, u saradnji sa Ministarstvom komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine, kroz izmjene Pravilnika i Zakona, postigli značajno smanjenja broja saobraćajnih nesreća

-Sigurnost u saobraćaju, naše djece i našu, možemo postići jedino djelujući zajedničkim snagama. S tim u vezi, pozivam bh. društvo, vozače i pješake, na ličnu odgovornost, ali i na potpisivanje Peticije koja može doprinijeti ubrzanju izmjena određenih stavki Zakona, koji bi nadalje poboljšao sigurnost na cestama – govori Danis Tanović, ambasador kampanje. 

Da li ste znali da bh. društvo godišnje gubi oko 600 miliona konvertibilnih maraka usljed saobraćajnih nesreća? Ovi gubici utiču na društvo na mnogo načina – od medicinskih troškova, do izgubljenih radnih sati i oštećenja imovine, kako je navedeno u Bihamku. 

U borbi za sigurnost u saobraćaju širom svijeta, Generalna skupština Ujedinjenih nacija je postavila jasan cilj za drugu UN dekadu sigurnosti u saobraćaju, a to je: prepoloviti broj globalnih smrtnih slučajeva i povreda u saobraćajnim nesrećama, do 2030. godine. 

Razlog tome su sljedeće statistike, koje ukazuju na alarmantnost rješavanja ovog kolektivnog problema:

  • Povrede u saobraćaju su najčešći uzrok smrti mladih od 5 do 29 godina.
  • Godišnje, oko 1,3 miliona ljudi gubi život u saobraćajnim nesrećama.
  • Čak 93% smrtnih slučajeva na cestama se događa u zemljama sa niskim i srednjim prihodima.

Kada je u pitanju Bosna i Hercegovina, prema podacima iz Bihamka, a navedenim u “Informaciji o saobraćajnim nezgodama, njihovim uzrocima i posljedicama u BiH” u 2022. godini, broj saobraćajnih nesreća porastao je za nevjerovatnih 30% u odnosu na prethodnu godinu. U Informaciji su, također, sadržani podaci o tome da su, u toku prošle godine, 222 osobe izgubile život u saobraćajnim nesrećama, a njih 10.258 je bilo povrijeđeno. 

Shodno riječima Ministra komunikacija i prometa BiH, Edina Forte, Ministarstvo će poduzeti sve potrebne mjere kako bi se poduzele barem neke od potrebnih mjera i izmijenile određene stavke Pravilnika i Zakona, u svrhu rješavanja problema sa velikim brojem saobraćajnih nesreća u BiH. 

-Slabije razvijena društva ne ulažu dovoljno u sigurnost i infrastrukturu, stavljajući druge stvari kao prioritet. Ipak mislim da je ljudski život najprioritetniji. Mi planiramo u narednom periodu donijeti izmjene Zakona o bezbjednosti saobraćaja na državnom nivou, u kojem ćemo jasnije definisati pojam “bahate vožnje”, predvidjeti oduzimanje vozila za povratnike u krivična djela ove vrste i slično. Također, ono što uvijek daje rezultate je investiranje u bolju infrastrukturu, dakle sigurnije ceste i krivine, kao i jasno označene pješačke i biciklističke zone – saopćeno je.

Cilj ove kampanje je kreirati okruženje u kojem će se svaki građanin i građanka Bosne i Hercegovine osjećati sigurnije kao učesnik/ca u saobraćaju, u ulozi vozača, pješaka, vozača romobila ili bicikliste. Želimo udruženim snagama promovisati odgovorno ponašanje u saobraćaju, ali i edukovati građane/ke o važnosti savjesnog i obzirnog ophođenja prema saobraćaju. Ministarstvo komunikacije i prometa Bosne i Hercegovine je prepoznalo važnost ove inicijative i podržalo Peticiju za sigurno kretanje i za život u saobraćaju.

Peticija ima u interesu sljedeće:

-Ako želite aktivno doprinijeti promjenama u društvu i unaprijediti sigurnost učesnika/ca saobraćaju, pozivamo Vas da se pridružite ovoj važnoj inicijativi – saopćili su. 

Posjetite www.potpisizazivot.ba i svojim potpisom podržite napore za isticanje važnosti kreiranja sigurnijeg okruženja za sve učesnike/ce u saobraćaju. 

Jedan potpis čini razliku!

Leave a comment