Skip to content Skip to footer

JYSK i AVON podržavaju mjesta povjerenja za žrtve nasilja širom BiH

Povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, koji se obilježava 25. novembra, u Bosni i Hercegovini, ali i ostatku svijeta, započela je međunarodna kampanja „16 dana aktivizma“. Zvanični početak ove kampanje u BiH označio je događaj „Sigurne kuće – mjesto povjerenja: Budi podrška!“, koji se održao u JYSK prodavnici Novo Sarajevo, u zajedničkoj organizaciji magazina Ljepota i zdravlje te kompanija AVON i JYSK.

Cilj događaja bio je pružiti podršku institucijama koje pomažu žrtvama nasilja, osuditi sve oblike nasilja i podići svijest o ovoj važnoj temi. JYSK, koji svojim donacijama godinama pomaže rad sigurnih kuća, kao znak podrške Fondaciji lokalne demokratije i Sigurnoj mreži BiH, opremio jesvojim namještajem „sigurne kuće – mjesta povjerenja“ širom zemlje. Time je potakao stvaranjesigurnih okruženja, koja pružaju zaštitu ženama i djeci izloženim porodičnom nasilju.

-Odlučili smo donirati naše fotelje Centru za žene u Sarajevu i sigurnim kućama širom BiH, kao simbol sigurnosti i topline, kojima bi trebao zračiti svaki dom, a koje smo simbolično nazvali ‘mjestom povjerenja‘. To je mjesto na kojem se svaka osoba u sigurnom okruženju može slobodno izraziti i ispričati svoju priču. Situacije kojima svjedočimo u posljednje vrijeme su poražavajuće, ne samo u BiH nego širom regiona i to je nešto što svi trebamo pokušati promijeniti pružajući podršku. Zbog toga smo, kao globalna kompanija koja prihvata različitosti i žestoko se protivi bilo kakvoj vrsti nasilja, odlučili podržati ovu inicijativu bez oklijevanja – rekao je Zlatan Bajić, JYSK District manager za BiH

Kako bi olakšali pružanje psihološke podrške ženama usigurnim kućama, kompanija AVON je u sklopu ove inicijative donirala 10.000 KM Fondaciji lokalne demokratije i Sigurnoj mreži BiH. Kako ističe Danijela Šantić, direktorica kompanije Avon za Adriatik regiju, AVON kontinuirano pruža pomoć žrtvama nasilja kroz aktivnosti koje kompanija provodi od 2008. godine.

-Kompanija Avon globalno djeluje u cilju borbe protiv nasilja nad ženama i ponosni smo na činjenicu da je Avon u BiH osnovao svoj Fond za borbu protiv nasilja nad ženama 2008. godine. Prodajom posebno kreiranih proizvoda sa znakom beskonačnosti prikupljamo sredstva u ovaj Fond koja potom usmjeravamo u lokalnu zajednicu. Upravo zahvaljujući njima ovakve donacije su moguće. Za žrtve nasilja jako je važno da imaju adekvatnu psihološku pomoć, i zato vjerujemo da je ovakav vid podrške i mjesto povjerenja u kojem žrtve mogu slobodno govoriti i dobiti pomoć stručnjaka od velike važnosti – istaknula je Šantić i poručila: „Svi trebamo pružiti ruku podrške žrtvama i pokazati im da izlaz uvijek postoji, da se usude progovoriti i prijaviti nasilje, kao i da postoje sigurna mjesta na kojima će dobiti pomoć.”

Jasmina Mujezinović, direktorica Fondacije lokalne demokratije osvrnula se na podatke o porastu broja slučajeva porodičnog nasilja i ukazala na važnost ove i sličnih akcija.

-U periodu poslije pandemije došlo je nažalost do porasta broja prijava nasilja u porodici za oko 30 posto. Sigurne kuće su važne jer predstavljaju sigurno mjesto za žrtve nasilja u porodici. Kampanje kao što je ova su značajne, jer se šalje poruka ženama koje žele da prestanu da trpe nasilje da zaista postoji mjesto u kojem će biti zaštićene – rekla je Mujezinović.

Kampanju „16 dana aktivizma“ obilježit će brojne akcije s ciljem poticanja institucionalnog rješavanja problema porodičnog nasilja u BiH i brojnim drugim zemljama svijeta. Kampanja će završiti na simboličan datum, 10. decembra, kada se obilježava Međunarodni dan ljudskih prava.

Leave a comment