Skip to content Skip to footer

Investitori iz UAE: Zenica će dobiti novi trgovački centar i rekreativni kompleks

Gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović i Muhammad A. Al-Yamani, direktor kompanije Rasiyat, iz Ujedinjenih Arapskih Emirata potpisali su Memorandum o razumijevanju.
Memorandumom su definisana prava i obaveze Grada Zenice i investitora, odnosno Rasiyata, i utvrđivanje uslova za realizaciju projekta izgradnje trgovačkog centra i rekreativnog kompleksa, na zemljištu smještenom u Poslovno-rekreativnoj turističkoj zoni Zenica-Jug.
Potpisivanju memoranduma prisustvovali su šeik Mohammed bin Saqr al Qasimi te eksperti finske kompanije koja učestvuje u izradi potrebnih studija. Prateći sadržaji koji će krasiti planirani kompleks, biće poznati nakon analize tržišta.
Članovi delegacije UAE su izrazili veliko zadovoljstvo što je došlo do potpisivanja memoranduma o razumijevanju. Istakli su da je geografski položaj grada Zenica više nego povoljan za realizaciju ovog projekta.
Gradonačelnik Fuad Kasumović je visoku delegaciju informisao da je Zenica regionalni centar koji je odlično saobraćajno povezan sa istočnom i zapadnom Evropom, što ga čini izuzetno povoljnim područjem za ulaganja, koja će ga smjestiti u središte šireg regiona. Istakao je da je to grad sporta i grad u kojem se svakodnevno dešavaju događaji međunarodnog karaktera.
Šeik Mohammed bin Saqr al Qasimi je kazao kako je kompanija Rasiyat zainteresovana za izgradnju najsavremenijeg trgovačkog centra i rekreativnog kompleksa, na lokalitetu poslovno-turističke-rekreativne zone Zenica-Jug. Zanimao se i za mogućnost ulaganja u izletište Smetovi, posebno žičare od Smetova do poslovne zone, odnosno do planiranog kompleksa. Izrazio je želju kompanije Rasiyat i za druga ulaganja na širem području Zenice, kako bi se stvorio prepoznatljiv centar, ne samo u regiji, nego i Evropi i svijetu.
Članovima delegacije predstavljena su i pobjednička idejna rješenja nedavno okončanog međunarodnog konkursa za poslovnu zonu Zenica-Jug.
Sagovornici su se složili da se početak radova na izgradnji kompleksa može očekivati 2021. godine.
– Gradska uprava Zenice će vam, apsolutno stojati na raspolaganju 24 sata dnevno. U koordinaciji s vama i aktivnostima koje provodite na pripremi potrebne dokumentacije, poduzimat ćemo naredne korake. U potpunosti smo spremni podržati realizaciju ovog veoma značajnog regionalnog projekta – poručio je gradonačelnik Kasumović, visokoj delegaciji UAE.
Dodao je da će ako dođe do realizacije ovog projekta, koji je u inicijalnoj fazi, Zenica biti sasvim novi i sadržajno bogatiji grad.

Leave a comment

0/100