Skip to content Skip to footer

Godišnjice: Xella Tuzla primjer kompanije kojoj je ekološka održivost na prvom mjestu

Kompanija “Xella BH” d.do. obilježava desetogodišnjicu uspješnog rada, pa je u srijedu, 9. oktobra u Tuzli organiziran “Dan otvorenih vrata” i druženje s predstavnicima medija.

Novinari su upoznali Xellin tim stručnjaka i obišli pogone ove, slobodno se može reći, nauspješnije privatizirane firme u Tuzli, jer njemačka grupacija sa sjedištem u Duisburgu i jedan od najvećih svjetskih proizvođača porobetona i silikatnih proizvoda, postala je većinski vlasnik nekada hroničnog gubitaša “Siporeks”. Danas je to jedna od najsavremenijih fabrika za proizvodnju porobetona robne marke Ytong.

O investicijama i razvoju govorio je direktor Društva Emir Kadić, a izvršni direktor Vjekoslav Visković i plan menadžer Edina Osmančević, koja brine i o zaštiti na radu u Xelli, novinarima su praktično približili sam proces proizvodnje Ytong blokova, odnosno tehničko-tehnološke procese koji ni po čemu ne zaostaju za onim u Njemačkoj ili bilo kojoj fabrici u svijetu u vlasništvu ove grupacije koja ima 90-godišnje iskustvo u proizvodnji porobetona.

– Naš kvalitet je određen njemačkim propisom, tzv. DIN normom, koja je mnogo strožija u odnosu na, recimo, francuske ili druge zapadnoevropske standarde. U proizvodnji koristimo isključivo prirodne materijale, recikliramo otpad i konstantno usavršavamo naše proizvode kako bismo kupcima omogućili najbolji kvalitet uz višestruke uštede. To potvrđuje i činjenica da se proizvodi naše fabrike u Tuzli izvoze i na EU tržište. Posebno smo ponosni na naš proces proizvodnje, koji je u potpunosti ekološki prihvatljiv i bez ikakvih štetnih utjecaja na lokalnu zajednicu – kazao je Vjekoslav Visković.

U prilog činjenici govore brojne nagrade i certifikati koje su dobile robne marke Ytong. Silka i Multipor za ekološku prihvatljivost, kao i laskava titula “brenda broj 1” u građevinskoj industriji, koju su Ytong blokovi dobili 2013. godine u Njemačkoj, čime su se našli na listi TOP 100 brendova XX vijeka, među kojima su bili BMW i Mercedes.

Xella se bavi i sistemskim rješenjima za ekološku i održivu gradnju. S ciljem da klijentima pruži podršku u svim fazama izgradnje, kompanija je razvila grupu novih proizvoda Ytong Smart, Strong, Acustic i Classic blokova, prilagođenih različitim potrebama i primjenama.

Kako je vizija kompanije prepoznavanje potreba modernog čovjeka te činjenica da digitalizacija ima veliki utjecaj na društveni i ekonomski životni stil ljudi, Xella pruža podršku projektantima i građevinskim kompanijama koje koriste napredne tehnologije (BIM -Building Information Modeling) i projektuju u Bosni i Hercegovini.

Kao društveno odgovorna kompanija Xella se nerijetko pojavljuje i kao sponzor ili partner na konferencijama o energetskoj efikasnosti, zaštiti historijskih objakata i dugim arhitektonsko-građevinskim manifestacijama, koje povezuju studente i stručnjake iz ove oblasti.

Posebno su ponosni, kažu, što je kvalitet njihovih proizvoda prepoznat i da se 40 posto proizvodnje izvozi te činjenicom da 50 zaposlenih imaju plaću daleko iznad federalnog odnosno državnog prosjeka – više od 1.000 KM, a u taj prosjek ne ulaze plaće menadžmenta kako to rade u drugim kolektivima.

Leave a comment

0/100