Skip to content Skip to footer

Fabrika za proizvodnju jestivog ulja BIMAL Brčko: U planovu nove investicije od 20 miliona KM

Poslovni uspjeh fabrike za proizvodnju jestivog ulja BIMAL počeo je 2002. godine kada je STUDEN Holding preuzeo brčanski BIMAL. Ponovno pokretanje proizvodnje značilo je kompletnu modernizaciju pogona, ulaganje u kadrove i resurse kompanije, ali i unapređenje kvaliteta jestivog ulja, koji danas zadovoljava standarde europskih i svjetskih tržišta.

Kompanija BIMAL danas ima 235 zaposlenih, a od 2002. godine do sada upetostručen je kapacitet prerade sjemena uljarica sa 26.000 tona godišnje na današnjih 120.000 tona prerađenog sjemena.

Kompanija BIMAL ima stratešku viziju razvoja i plasmana svojih proizvoda na nova tržišta, uključujući tržišta na kojima je već prisutna, ali i ona koja istražuje.

Budući da kvalitet i proizvodni kapaciteti stvaraju uslove za izlaz BIMAL-ovih proizvoda na svjetska tržišta, proizvodi kompanije prisutni su u Srbiji, Hrvatskoj, Crnoj Gori, Sloveniji, Makedoniji, Austriji, Njemačkoj, Mađarskoj, Holandiji, Italiji, Turskoj, Saudijskoj Arabiji, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Libanu i Izraelu. BIMAL je svoja jestiva ulja isporučio i kupcima u Kini i u Maleziji.

Fabrika za proizvodnju jestivog ulja BIMAL dio je Agroindustrijskog kompleksa STUDEN Holdinga u Brčkom, koji je jedan od najvećih agroindustrijskih kompleksa u Bosni i Hercegovini. Opredjeljenje STUDEN Holdinga da ulaganje u kvalitet postane imperativ u svim poslovnim odlukama bilo je preduslov za stvaranje liderske pozicije na tržištu, a uspješno poslovanje izgrađeno je kontinuiranom i dosljednom proizvodnjom visokokvalitetnih jestivih ulja iz sjemena sve tri uljarice, suncokreta, soje i uljane repice.

Pored plasiranja svojih proizvoda na strana tržišta BIMAL nastoji da odgovorno postupa i prema zemlji u kojoj je smješten proizvodni centar kompanije. Stoga, BIMAL iz godine u godinu podržava kampanju „Kupujmo i koristimo domaće“ i time nastavlja da se zalaže za kupovinu domaćih proizvoda, proizvedenih u Bosni i Hercegovini.

Uz postojanje od milion hektara neobradivih površina u Bosni i Hercegovini BIMAL je prošle godine ostvario saradnju s Institutom za razvoj i unapređenje poljoprivredne proizvodnje IRUP Brčko kako bi zajedno radili na stvaranju domaće sirovinske baze, a time i na angažovanju domaćih proizvođača i poljoprivrednika, te povećanja broja zaposlenosti.

S obzirom na to da proizvodni kapaciteti kompanije BIMAL omogućuju razvoj na globalnom nivou, BIMAL je započeo novu fazu investicionog ciklusa u prehrambenu industriju regije Zapadnog Balkana, te planira da realizuje više od 20 milion KM novih investicija.

Leave a comment

0/100