Skip to content Skip to footer

Džejlana Pašić: Njene “žive” slike publiku ostavljaju bez daha

Džejlana Pašić, talentirana Sarajka i akademska slikarka, svojim djelima nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Pored klasičnog, izvedbe 3D slika na betonu i digitalna ilustracija njena su specijalnost, a nije joj strana ni filmska produkcija. Talenat je naslijedila od mame koja je, također, akademska slikarka.

– S ponosom mogu reći da znanje koje posjedujem dugujem ponajviše zajedničkim kreativnim trenucima koje stignemo provesti i dan-danas – kaže Džejlana.

Prividna trodimenzionalnost

Svu tu kreativnost i maštovitost sprovodi u slike, videoigre, animacije, gdje, kako kaže, otkriva “najluđu” stranu sebe.

– Riječ je o poslu u kojem vi, kao koncept artist jednog crtanog filma ili videoigre, u većini slučajeva imate tu slobodu da angažujete ‘najluđu’ stranu sebe. Što više različitih, neobičnih koncepata ponudite, finalni rezultat će biti bolji. Cilj je osvojiti konzumenta originalnošću i dopadljivošću dizajna – objašnjava.

Beton Fest, prvi 3D Street art festival na području jugoistočne Evrope i najveći festival u ovom dijelu svijeta, koji se održava u Sarajevu, godinama, između ostalog, okuplja najbolje 3D crtače. Jedan od njih je i Džejlana, koja ovaj nimalo lagan zadatak obavlja sa takvom lakoćom da sve njene “žive” slike publiku ostavljaju bez daha.

– Beton Fest je jedna lijepa priča koja se, uprkos svojoj finansijsko-egzistencijalnoj krizi, ipak nastavlja nizati godinama zahvaljujući entuzijastičnim pojedincima. Učestvovala sam na nekoliko regionalnih festivala, kao i na Internacionalnom Street Art Festivalu u Toulonu koji okuplja umjetnike iz cijeloga svijeta. Divan je osjećaj imati priliku podijeliti svoj rad sa tako širokim auditorijem – kaže Džejlana dodajući kako publiku najviše oduševljava prividna trodimenzionalnost crteža, kao i želja da saznaju na koji način se postiže takav efekat i naravno fotografiranje pored tih nestvarnih radova.

Iako je izvedba 3D slika na betonu njena strast, u posljednje vrijeme posvećena je ilustraciji knjiga, a neki od projekata, na koje je posebno ponosna su “Mapa Sarajeva” i “Mape BiH”.

– Mogu istaći da sam ponosna na nekolicinu ostvarenih autorskih projekata koji promovišu naša nacionalna blaga. Takve su ‘Mapa Sarajeva’ i meni posebno draga ‘Mapa BiH’, koja sadrži više od 200 ilustrovanih kulturološko-historijskih i geografskih podataka. Kroz duhovit, zanimljiv i dječijem uzrastu prilagođen prikaz ova mapa će zaintrigirati maštu malih i velikih i podstaći ih da se upuste u avanturu istraživanja skrivenog i zaboravljenog blaga koje čuva jedna zemlja u obliku srca – kaže naša sagovornica.

Nedostatak priča

Kao buduća majka, Džejlana uviđa da sve više na našem tržištu vlada nedostatak adekvatnih poučnih, ilustrovanih priča za djecu koje će ih učiti, naprimjer, lijepom ponašanju, a koje su dovoljno interesantne da drže pažnju.

– Najmlađim čitaocima se surovo nameću i serviraju needukativni, beskorisni sadržaji i smatram da je krajnje vrijeme da se to promijeni. Trenutno radim na edukativnim slikovnicama i pričama za djecu predškolskog uzrasta, koje će, nadam se, biti pravo osvježenje za malu raju – otkriva ona.

Leave a comment

0/100