Skip to content Skip to footer

Deveti “Vinozeus” okupit će 24 vinarije, prvi put i iz Portugala

Deveti salon vina i gastronomije “Vinozeus 2024“, koji će u četvrtak biti održan u zeničkom hotelu “Dubrovnik“, okupit će najmanje 24 vinarije iz Bosne i Hercegovine i inostranstva te 12 izlagača gastronomskih delicija.

Salon će za posjetioce svoja vrata otvoriti u 16 sati, a kako su na današnjoj pres-konferenciji istakli domaćini ove manifestacije, prvi će put svoja vina izložiti i devet novih vinarija iz zemalja regije te jedna vinarija iz Portugala, čime zenički vinski salon pravi novi iskorak.

-Naša ideja u organizaciji ovog salona od 2014. godine je da se podigne vinska kultura u Zenici i široj regiji centralne Bosne, s obzirom da ovakvih manifestacija nema u ovom području. Kroz sajam želimo da malo educiramo goste i publiku, da povežemo ugostitelje i trgovce te da gostima prezentiramo vrhunska vina koja će na ovom sajmu imati priliku i da kušaju – kazao je voditelj restorana “Dubrovnik“ Ejub Dervišević.

On je istakao kako nije bilo jednostavno organizirati ovakvu manifestaciju koja ekonomski nije isplativa, ali neće odustati od njene organizacije. Salon je, dodao je, prilika da i Grad Zenicu prezentiraju kao evropsku vinsku destinacija.

-Najveća je zastupljenost vinarija iz BiH. Ostalo su Srbija, Crna Gora, Hrvatska, Slovenija… Imamo čast da najavimo da će Vinarija  “Puklavec” predstaviti svoje arhivsko vino iz 2001. godine, kada je i otvoren naš restoran. Posjetioci će imati priliku da kušaju to vino i da nauče šta je arhiviranje vina – kazao je Dervišević, koji je dodao kako su ponosni na ovaj projekt.

Uz vinarije, svoje proizvode predstavit će i prehrambeni proizvođači iz Zenice i drugih okolnih gradova.

Leave a comment