Skip to content Skip to footer

Damir Rožajac, virtuoz slastičarstva, svjetski viceprvak i Vacksov sudija: Šećernim Sebiljom iz kojeg teče voda oduševio u Turskoj

Viceprvak je svijeta sa svojom sebiljom, a nasretniji je kada izmami osmijehe na dječijim licima. S međunarodnih takmičenja donio je više od 100 medalja kao takmičar, a u septembru se iz Ohrida vratio sa zlatnom medaljom i kao sudija. Aktivan je član Udruženja kuhara i slastičara Bosne i Hercegovine, ali i Italije, Slovenije i Hrvatske.

Damir Rožajac se u slastičarstvu svrstao u samu svjetsku elitu. Iako relativno mlad, poslasticama se bavi oko 18 godina. Ponikao je iz Ugostiteljske škole u hotelu Nacional, a kao iznimno talentiranog slastičara specijalistu angažirali su ga braća Numić, vlasnici sarajevske slastičarne Palma.

Dječiji osmijesi

– Ostao sam u Palmi 15 godina, gdje sam bio šef i stekao brojne prijatelje iz sporta, estrade, biznisa, javnog života, diplomatije… Mnogima od njih sam ispunjavao slatke želje, a mojoj sreći nije bilo kraja kada sam za njihovu djecu radio rođendanske torte. S dječijim osmijehom se ništa ne može porediti! Brojne su završile i u drugim evropskim zemljama – kaže Rožajac.

Bazirao se na dječije i svadbene torte. Pripremao ih je za mnoge poznate ličnosti kao što su fudbalski reprezentativci Miralem Pjanić i Edin Džeko, gotovo sve poznate pjevače, među kojima su Zdravko Čolić, Haris Džinović, ali i državnici kao što su predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan, hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, premijer Sjverene Makedonije Zoran Zaev, austrijski kancelar Sebastian Kurz, te brojni ambasadori.

-Višestruki sam međunarodni prvak i Vacksov licencirani sudija za kolače, a za takmičenja sam pripremao eksponate i mjesecima zbog složenosti posla. Morate, recimo, napraviti eksponat u etapama, a da se ne otopi. Viceprvak sam Umaga 2012. sa tri zlatne medalje, osvajao sam zlata na Bosanskom dukatu 2013. za eksponat Vijećnica od šećera. Radio sam je mjesecima, a godinu kasnije na istom takmičenju dobio sam zlatnu medalju u konkurenciji artistika u slastičarstvu – naglašava Rožajac.

Ovaj slastičarski virtuoz je već 2015. godine na takmičenju u Turskoj bio drugi u svijetu sa Šećernim sebiljom iz koje teče voda, što je do tada bilo nezamislivo.

– I takmičari i sudije su bili oduševljeni, nuđen mi je posao u mnogim zemljama, ali sam odlučio da ostanem u svojoj domovini – smješka se Damir.

Naš sagovornik je i autor najveće torte ikad napravljene u regionu, od koje se moglo zasladiti više od 800 osoba.

Međunarodna takmičenja

– Napravio sam je za duplu krunu Fudbalskog kluba Sarajevo u prošloj sezoni. Nikada niko na ovim prostorima nije napravio toliku tortu! Bila je na pet spratova i 1,5 metara visoka. Zaslužili su da proslave osvajanje Premier lige i Kupa BiH – konstatira Rožajac.

Često sudi međunarodna takmičenja. Nedavno je to činio na „Gastro Maku“ u Ohridu ispred La Delicie, slastičarnice u kojoj je danas šef, i Udruženja kuhara i slastičara BiH. On i predsjednik ovog udruženja Nermin Hodžić donijeli su našoj zemlji dvije zlatne medalje kao sudije.

Već dvije i po godine je zaposlen u slastičarnici La Delicia, čiji se kolači mogu naći i u brojnim marketima. Predvodi tim od 10 vrhunskih majstora slastičarstva, koji rade sa najnovijom opremom u ovoj oblasti. Edukuje mlade ljude i šalje ih na takmičenja širom svijeta kako bi vidjeli da i kod nas „stanuje“ Evropa, da se vrate i zadovoljni ostanu u svojoj zemlji te da sutra oni edukuju neke druge mlađe kolege.