Skip to content Skip to footer

Blagaj dobio prvu generaciju “Malih ambasadora”

Blagaj dobio prvu generaciju “Malih ambasadori Blagaja”. Ova aktivnost predstavlja značajan korak ka stvaranju interesa, približavanju, promociji i očuvanju kulturne baštine Blagaja kod najmlađih.

“Mali ambasadori Blagaja” je pilot projekat  u organizaciji Visit Blagaj, inspirisan i organizovan u saradnji s uspješnim višegodišnjim iskustvom “Malih ambasadora Sarajeva“, koji je imao za cilj pružiti praktično iskustvo učenja o kulturi i historiji Blagaja učenicima petih razreda.

Kroz terenske posjete, obilaske najznačajnijih spomenika Blagaja, uz pratnju vodiča Adina Aškrabe, učenici su imali priliku istražiti, postavljati pitanja i aktivno sudjelovati u razmjeni iskustava i zanjanja o Blagaju.

Elma Badžak, ispred Visit Blagaj ističe da je ovo jedinstven primjer približavanja kulturno-historijskog naslijeđa kroz program koji se sastoji od mnoštva zanimljivih priča, legendi i činjenica prilagođenih djeci.

-Želimo na ovaj način približiti prošlost Blagaja našoj djeci a ujedno ih motivirati da aktivno učestvuju u stvaranju svoje budućnosti u domovini, pa zašto ne i u turizmu – ističe Elma.

-Naša želja se konačno realizirala ovom aktivnošću kolega iz Visit Blagaja u pokretanju projekta “Mali ambasadori Blagaja”. Od samog nastanka našeg udruženja želja nam je da se ova aktivnost realizira i u drugim krajevima Bosne i Hercegovine, regije ali i šire. Djeca trebaju da se što više upoznaju o važnosti njihovog mjesta, kulture i običaja istog, ali i o historiji Bosne i Hercegovine. Trebaju da se druže i da budu ponosni na svoje porijeklo gdje god se nalazili. Nadam se da smo pokrenuli točak ove divne priče, te da ćemo uskoro nove partnere dobiti i u drugim krajevima naše domovine. Od srca hvala Visit Blagaj koji će ovaj projekat realizirati na području Blagaja, ali nadam se uskoro i drugim dijelovima Hercegovine. Naša porodica “Malih Ambasadora” raste i ponosni smo na to – kaže predsjednik udruženja “Mali ambasadori“, Adnan Vlajičić.

Kako je navedeno u saopćenju Visit Blagaj, zahvalljuju udruženju “Mali ambasadori Sarajeva“ i  Osnovnoj školi “Blagaj” te fotografu Bakiru Čustoviću na podršci i saradnji u realizaciji ovog projekta, te najaviti nastavak istog.

Leave a comment