Skip to content Skip to footer

BiH među deset najboljih zemalja za planinarenje u Evropi

Britanski The Times napravio je listu 10 najboljih planinarskih odmora u Evropi, a na četvrtom mjestu nalazi se i Bosna i Hercegovina.

-Ne morate letjeti preko cijelog svijeta da biste uživali u uzbudljivom planinarenju. Evropa ima neke od najdramatičnijih i najpoželjnijih krajolika na planetu i dobro označene staze koje vas vode pravo u srce akcije. Popnite se na alpske visine, doživite epske kanjone u Bosni i Hercegovini, vodopade na Islandu… Postoje strme staze koje predstavljaju izazov za kondiciju i blaže staze koje vam omogućuju da uspravite glavu i upijate okolinu – piše The Times.

Kako dalje navode, nakon turbulentnih vremena 1990-ih godina, Sarajevo je postalo omiljeno mjesto za odmor u gradu. Ali tek su se nedavno planinari probudili i uživaju u veličanstvenim planinarskim stazama.

Ova devetodnevna tura jamči da ćete doživjeti neka od najboljih iskustava, s izazovnim usponom na najvišu planinu u Bosni i Hercegovini (Maglić), zaustavljanjem u izoliranom kanjonu Rakitnice, planinarenjem duž dijela poznate Via Dinarice.

-Dok je Bosna i Hercegovina glavni događaj, rute također zadiru u Srbiju, Crnu Goru i Hrvatsku (završava u prekrasnom gradu Dubrovniku). Hodat ćete šest do osam sati dnevno za 50 kilometara – ali nemojte se bojati, ima dovoljno bureka i ćevapa koji će vam dati snagu tokom puta – piše između ostalog The Times.

Na listi se nalaze još i Grčka, Albanija, Rumunija, Španija, Italija…

Leave a comment