Skip to content Skip to footer

Autoškola „Novi semafor“ iz Sarajeva: Nove ideje i inovativan pristup su ključ uspjeha

Inovativan pristup, nove ideje i izuzetno stručan i obučen kadar ključ je uspjeha autoškole „Novi semafor“ iz Sarajeva. Osoblje ove autoškole će biti uz vas i pružiti vam neophodnu pomoć na svakom koraku koji je potreban do dobijanja dozvole za upravljanje motornim vozilima. Kazao nam je ovo Edin Begić, vlasnik i dugogodišnji instruktor ove autoškole, koja se za kratko kratko vrijeme pozicionirala kao jedna od vodećih autoškola i prepoznatljiv brend u Sarajevu.

-S obzirom da sam u ovom poslu izuzetno dugo, autoškola se pojavila kao logičan slijed mog rada. Želja mi je bila da donesemo jedan drugačiji pristup polaganju vozačkog ispita, te osvježimo tržište u Bosni i Hercegovini novim idejama u ovoj djelatnosti. Mi smo jedna od vodećih autoškola u Sarajevu, po broju kandidata i obučenih vozača, ali i po kompletnoj organizaciji. Mi ostavljamo trag i najveći broj kandidata dolazi nam na preporuku drugih koji su već položili vozački ispit – kazao je Begić.

Komunikacija s roditeljima

Prema njegovim riječima, autoškola „Novi semafor“ prepoznatljiva je kako među budućim kandidatima, tako i među kolegama što im predstavlja izuzetno zadovoljstvo.

-U ovom poslu često je individualni rad i pristup kandidatu u prvom planu. Trudimo da taj dio uokvirimo u timski rad. Imamo voditelja poslova koji u svakom momentu pomaže kolegama, zajednički analiziramo vožnje kandidata, te uključujemo roditelje kandidata u obuku – kaže Begić.

Ovo posljednje je vrlo bitno, naglašava, jer do sada nije bilo takvih primjera u ovoj djelatnosti. Puno je autoškola u Sarajevu, prema posljednjim podacima čak 70, i teško je izabrati pravu.

-Stoga smo mi uveli praksu da prije početka obuke za polaganje vozačkog ispita pozovemo roditelje kandidata na razgovor. Govorimo o svim lijepim i lošim stvarima koje se mogu desiti nakon što kandidat položi. Mi smo i obrazovna institucija, jer obično su kandidati mladi ljudi koji tek postanu punoljetni. Tokom obuke za polaganje vozačkog ispita roditelji kandidata kroz komunikaciju s nama u svakom momentu imaju uvid u napredak. Također, prije polaganja napravimo jednu testnu vožnju, a njihovi roditelji prisutni su u automobilu. Često bude i komentara od roditelja koji kažu da nisu poslali dijete u osnovnu školu. Mi im, međutim, kažemo da je i njima i nama bitno kako će oni funkcionirati u prometu kada postanu vozači. Mora postojati komunikacija i sinergija s roditeljima i to je snaga ove autoškole – ističe Begić.

A da se zaista radi o jednom drugačijem i inovativnom pristupu u obuci kandidata govori i podatak da su jedina autoškola u Sarajevu koja u ponudi ima i osposobljavanje za vožnju gluhih i nagluhih osoba. Senad Kahrimanović, instruktor je i stručna osoba za osposobljavanje gluhih i nagluhih osoba za vožnju jer poznaje znakovni jezik.

-Obično ljudima nedostaje empatije prema ovakvim osobama i one su često vrlo diskriminirane. Nedavno smo imali jedan problem s takvom kandidatkinjom kojoj je potrebno ljekarsko uvjerenje. U poliklinici su joj rekli da joj ne mogu izdati ljekarsko uvjerenje i da ona ne može voziti. Ja sam im objasnio da gluhe i nagluhe osobe po zakonu imaju pravo na polaganje. Riješili smo taj problem i danas je ta osoba vrlo uspješna u vožnji – kazao je Kahrimanović.

Dobri vozači

Prema njegovim riječima, često se dešavaju ovakvi problemi i to ne samo prilikom pribavljanja ljekarskog uvjerenja, već i u drugim institucijama.

-Gluhe osobe su izuzetno dobri vozači, čak i bolji, jer su odgovorni tokom obuke, ali i vožnje. Kod takvih osoba morate imati potpuno drugačiji pristup, te im pružiti pravu informaciju. Ako to ne uradimo na pravi način dolazi do frustracija i nema uspjeha. To su vrlo osjetljive osobe i potrebno im se približiti na potpuno drugačiji način, a ta uloga nije nimalo jednostavna – naglašava on.

Iako su najčešći kandidati osobe koje polažu vozački čim steknu punoljtstvo, nerijetko se dešava da imaju i kandidate u trećoj životnoj dobi. Pitali smo ih šta je, prema njihovom iskustvu, najčešći povod polaganja vozačkog ispita za starije osobe. Kažu da su to životne situacije.

-Imali smo jednu gospođu koja je čitav život putovala s mužem i on je bio vozač. Nažalost, nakon određenog vremena on se teško razbolio i nije bio sposoban upravljati vozilom. Ta gospođa je željela odužiti se svom mužu i zahvaliti za sve što je on radio za nju, pa je odlučila položiti vozački ispit i voziti umjesto njega – kaže Begić.

Asocijacija autoškola

Autoškola „Novi semafor“ svakodnevno se trudi donijeti napredak i razvoj u ovoj djelatnosti pa su bili i inicijatori određenih ideja.

-S kolegama iz Banje Luke, Mostara i ostalih gradova smo pokrenuli Asocijaciju autoškola Bosne i Hercegovine preko koje pokušavamo riješiti i brojne probleme. Ideju smo pokrenuli i realizirali jer je ovo vrlo odgovoran posao i mjerljiv je, nažalost, tek kada dođe do posljedica – poručio je Begić.

Leave a comment

0/100