Skip to content Skip to footer

Ankara: Dogovoren nastavak izvoza mesa u Tursku

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović dogovorio je danas u Ankari, na sastanku sa ministrom poljoprivrede Republike Turske Bekirom Pekdemirlijem, nastavak izvoza mesa iz Bosne i Hercegovine u ovu zemlju.
– Izvoz goveđeg mesa, bit će nastavljen i do kraja ove godine. Bosna i Hercegovina će moći da izveze 3.000 tona iskoštenog mesa, čime ćemo otkloniti zastoj u realizaciji ovog aranžmana – izjavio je ministar Šarović nakon sastanka.
Kako Sporazum o slobodnoj trgovini između BiH i Republike Turske još uvijek čeka ratifikaciju parlamenata, ministar Šarović je zatražio da se u međuvremenu izvoz u ovu zemlju nesmetano nastavi, kako bh. privrednici ne bi trpjeli posljedice čekanja.
Podsjećamo, Turska je jedan od najvažnijih spoljnotrgovinskih partnera, a obim robne razmjene između dvije zemlje iznosi 700 miliona dolara.
Tokom sastanka, dvojica ministara razgovarali su o ukupnoj trgovinskoj razmjeni dvije zemlje kao i dugoročnim aranžmanima dogovorenim kroz Sporazum o slobodnoj trgovini.
U okviru posjete Turskoj, ministar Šarović sutra će se sastati i sa ministrom trgovine ove zemlje Ruhsar Pekcan

Leave a comment

0/100