Skip to content Skip to footer

Amra Džeko o novim projektima i prirodnim ljepotama: Edin i ja koristimo svaku priliku da promoviramo BiH u svijetu

Kada se spomene Amra Džeko, nekako prva asocijacija u bh. javnosti je da je to supruga proslavljenog fudbalera i kapitena reprezentacije BiH Edina Džeke. Ipak, Amra je više od toga. Amra iza sebe ima i više nego uspješnu međunarodnu karijeru u modnom svijetu, a ponosna je i majka troje prekrasne djece.

– Iako su sport i poezija moje prve ljubavi, život me odveo u potpuno drugom smjeru. Iza mene je  dugogodišnja uspješna karijera modela u BiH i inostranstvu, a svi koji me poznaju, kažu da sam dobra drugarica i pravi emotivac – kaže Amra u intervjuu za magazin VISIT BiH.

Vi i Vaš suprug Edin Džeko pravi ste ambasadori BiH. Odnedavno je i vaša kćerka Una ambasadorica Nacionalnog parka Una. Koliko Vam imponuje što promovirate BiH u svijetu i što BiH prepoznaju po Vašoj porodici?

– BiH je naša domovina. U njoj smo odrasli i u njoj još žive naši najmiliji. Uvijek se rado vraćamo u naše rodno Sarajevo, ali i druge gradove, posjećujući naše prijatelje. Kao javne ličnosti izloženi smo stalnom praćenju medija, te ponekad iskreno koristimo tu popularnost kako bismo promovirali i ljepote naše zemlje, u kojoj se zaista ima šta vidjeti.

Ovih dana vrlo ste vrlo aktivni. Putujete po BiH i snimate emisije koje će od jeseni biti emitirane na Federalnoj televiziji. Možete li nam reći o kakvim emisijama se radi?

– Radi se o emisijama posvećenim svim ženama u BiH. U emisiji ćemo se upoznati s istinitim ženskim pričama i ženama koje potpuno subjektivno i emotivno pričaju svoje priče kroz priče o gradovima u kojima žive. Emisija je i promotivno-turističkog karaktera, s obzirom na to da obilazimo i prirodne ljepote i upoznajemo se s kulturno-historijskim znamenitostima naših krajeva. Pozivam vas da od jeseni na Federalnoj televiziji pratite „Ženske priče s Amrom Džeko“.

Proputovali ste gotovo cijelu BiH. Koju turističku destinaciju biste preporučili stranim turistima koji posjećuju BiH?

-Teško je dati odgovor na to pitanje, s obzirom na to da sam na nekim mjestima bila prvi put, a na neka mjesta se vraćam ponovo, otkrivajući svaki put nešto novo u njihovim ljepotama. Na turneji sa „Ženskim pričama“, oduševile su me ljepote hercegovačkog krša, tišina u zalasku sunca nad ravnicama Posavine, miris planinskog ljekovitog bilja i šum slapova Une.

Dolazite li na odmor u BiH i gdje najčešće volite odmarati u našoj zemlji?

– Sarajevo je naravno moja velika ljubav i moj rodni grad, u kojem se najljepše osjećam. Sada je obnovljena i Trebevićka žičara, a pizza na Zmajevcu uz očaravajući pogled na grad je nešto što ljubomorno čuvam za svoje najbliže prijatelje…

Pokrenuli ste prvu online platformu u regiji OREA za prodaju ručno rađenih, kvalitetnih proizvoda, suvenira, originalnih radova i umjetnina u regionu, sa sjedištem u BiH. Jeste li zadovoljni dosadašnjim uspjehom platforme i možete li nam predstaviti platformu?

– OREA je jedinstven projekat u kojem će svi domaći proizvođači i kreativci imati priliku da učestvuju i plasiraju svoje proizvode širom svijeta. Implementacija platforme je pri kraju, a uskoro ćemo je predstaviti javnosti i otkriti više detalja o početku rada ove platforme.

Majka ste troje djece, poslovna žena, radite brojne kampanje, uključeni ste u brojne humanitarne projekte… Kako balansirate sve te obaveze?

– Istina, moj život je veoma dinamičan.  Međutim, vjerujem da je u životu najvažnije naći sredinu i definirati prioritete koji će vas voditi do ostvarenja zadatog cilja. Sve ostalo se dešava spontano. Naravno, bitna je kondicija i način života, ali o tome možemo razgovarati nekom drugom prilikom…

Leave a comment

0/100