Skip to content Skip to footer

Adriatic Metals BiH proizveo prvi koncentrat rude u Varešu

Prvi koncentrat rude u okviru Projekta Vareš u Bosni i Hercegovini proizveden je u utorak, objavili su iz kompanije Adriatic Metals BiH. Postrojenje za preradu rude će nastaviti postupno povećavanje kapaciteta tokom sljedećih nekoliko mjeseci do nominalnog kapaciteta obrade od otprilike 65.000 tona mjesečno do četvrtog kvartala 2024. godine.

– Oduševljen sam što mogu s javnošću podijeliti informaciju o još jednom ključnom koraku koji smo postigli proizvodnjom prvog koncentrata u okviru Projekta Vareš. Postrojenje za preradu rude u Varešu dizajnirano je i izgrađeno korištenjem najnovije tehnologije vodećih proizvođača u industriji i uz poštivanje najviših standarda koji se odnose na zaštitu zdravlja i sigurnosti. Ponosan sam na ono što je moj tim postigao i želim im zahvaliti za njihovo trud i predanost – izjavio je Paul Cronin, generalni direktor Adriatic Metals BiH.

Ovo je značajan uspjeh za Adriatic Metals BiH, lokalnu zajednicu u Varešu i državu Bosnu i Hercegovinu. Projekt Vareš jedan je od najvećih poslijeratnih investicija u Bosni i Hercegovini, koja donosi značajnu ekonomsku i društvenu korist.

Adriatic Metals BiH se obavezao da tokom projekta zapošljava lokalno osoblje, sarađuje s lokalnim dobavljačima,  s vlastima na svim nivoima i zajednicama kao i da primjenjuje najsavremenije tehnologije rudarstva. Ova strategija ne samo da potiče ekonomski razvoj već osigurava korist za varešku zajednicu dugo nakon završetka životnog vijeka rudnika.

U narednim mjesecima kompanija će nastaviti daljnju optimizaciju pogona za preradu, uz proširenje podzemnih radova u cilju postizanja nominalnog kapaciteta proizvodnje u četvrtom kvartalu 2024. godine.

Leave a comment