Skip to content Skip to footer

Život nam je dao limun, napravili smo Limoncello

Limoncello je liker od limuna, koji se uglavnom proizvodi u južnoj Italiji, posebno u regiji oko poluotoka Sorrento i obale Amalfija. U sjevernoj Italiji liker se često naziva limoncino. Limoncello se proizvodi od limunove kore najboljih italijanskih limuna.

Prema jednoj od legendi, 1900. godine Maria Antonia Farache, koja je imala prekrasan vrt sa stablima limuna i narandži na otoku Capriju, prva je proizvela ovo piće. Limoncello je prvo postao hit u susjedstvu. Njezin unuk kasnije je otvorio restoran u kojem je glavni specijalitet bio limoncello.

Drugi traže porijeklo likera od limuna na otoku Siciliji. Neki tvrde da su napitak od limuna koristili ribari i seljaci ujutro za borbu protiv hladnoće tijekom invazije Saracena. Ima i onih koji vjeruju da je recept rođen u samostanima. Početkom 1600-ih, časne sestre samostana Santa Rosa u Conca dei Marini koristile su ovaj liker na bazi citrusa kako bi svom poznatom kolaču od limuna sfogiatella Santa Rosa dale autentičan okus.

No, koju god verziju porijekla ovog likera odaberemo, na kraju imamo proizvod koji svojom kvalitetom, prirodnošću i jedinstvenim mirisom i okusom ima kultno mjesto u italijanskoj kulturi hrane i pića.

Danas je vrlo popularan kao osvježavajuće ljetno piće za svaku prigodu, Limonce Spritz. Limonce  najprodavaniji je limoncello u Italiji, ali i u svijetu.

Naručite Limonce Spritz ili se okušajte sami u spravljanju ovog idealnog ljetnog osvježenja. Za to vam je potrebno:

Čaša za bijelo vino

Limoncè liker – 60ml

Prosecco Duca D’Alba – 90ml

Mineralna ili soda voda – 30ml

U čašu stavite led, dodajte sve sastojke, dobro promiješajte.

Ukrasite limunom izrezanim na kolutove i listićima mente.

Uživajte u okusima i mirisima Italije s pogledom na bilo koji kutak ove naše lijepe planete.