Skip to content Skip to footer

Za vrijeme SFF-a oboreni rekordi posjećenosti Sarajeva

Prema statističkim podacima Turističke zajednice Kantona Sarajevo tokom trajanja 29. Sarajevo Film Festivala u Kantonu Sarajevo oboreni su dosadašnji rekordi posjećenosti.

Od 11. do 18. augusta 2023. u Kantonu Sarajevo prijavljen je dolazak 34.157 gostiju a ostvareno je više od 76.810 noćenja. Ukoliko ove brojke uporedimo s prethodnim godinama vidljivo je povećanje dolazaka za 33,7 posto u odnosu na 2022. godinu i 47,5 posto u odnosu na 2019. godinu. Broj noćenja veći je za 34,5 posto u odnosu na 2022. godinu i 52 posto u odnosu na 2019. godinu.

Najviše gostiju zabilježeno je iz BiH, Hrvatske, Srbije, Slovenije, Italije, SAD, Njemačke, Turske, UAE, Saudijske Arabije… Gosti su se zadržavali u prosjeku dvije do tri noći.

Naglašavamo da se radi o prijavljenim smještajnim objektima, te da je gostiju bilo mnogo više od navedene statistike, budući da u Kantonu Sarajevo rade neprijavljeni smještajni objekti. Također, tokom ljetnih mjeseci i godišnjih odmora veliki broj gostiju stiže iz dijaspore koji borave u vlastitim objektima ili kod porodice/prijatelja.

Turistička zajednica KS tokom trajanja SFF-a imala promotivni štand u Bosanskom kuluturnom centru KS gdje smo imali direktan kontakt s turistima kojima smo pružali informacije o gradu i radili besplatne turističke ture, te da su turisti s kojima smo razgovarali oduševljeni Sarajevom.

Statistika pokazuje i da smo prije početka Sarajevo Film Festivala imali povećan broj gostiju, te očekujemo da će zbirni statistički izvještaj za august biti bolji od prethodnih.

Završetkom Sarajevo Film Festivala ne završava ljeto u Sarajevu te pozivamo turiste da i u narednom periodu posjete Kanton Sarajevo i brojne turistčke atrakcije. Naš kalendar Sarajevo Summer Fest traje do kraja septembra i nudi zanimljive zabavne, kulturne, sporske i druge sadržaje, a isti su dostupni na našim društvenim mrežama visitsarajevo.ba

Hvala svima kojima je Sarajevo bio izbor za posjetu ovog ljeta!