Skip to content Skip to footer

Wizz Air otvorio bazu u Sarajevu

Wizz Air je danas otvorio svoju bazu u Sarajevu stacionirajući svoj avion u glavnom gradu Bosne i Hercegovine i pokrećući prve dvije od devet novih linija. Sarajevski aerodrom postaje time druga baza Wizz Aira u Bosni i Hercegovini nakon Tuzle i četvrta u bivšoj Jugoslaviji, prenosi akta.ba.

Svi novi letovi predviđeni su za destinacije do kojih se iz Sarajeva nije saobraćalo te će značajno poboljšati povezanost Sarajeva. Većina tržišta koja je Wizz Air odabrao iz Sarajeva vođena je VFR (posjet prijateljima i porodici) saobraćajem, javlja portal Ex-Yu Aviation News.

Komentarišući dolazak Wizz Aira, generalni direktor sarajevskog aerodroma Alan Bajić rekao je ranije ovog mjeseca za ovaj portal kako očekuje da će otvaranje baze Wizz Air generirati rast prometa (i povećanje letova i povećanje značajan porast putnika, kao i pokretanje novih ruta), što je vrlo važno ne samo za sarajevski aerodrom već i za čitav turistički sektor u Bosni i Hercegovini kao i za sve one čiji rad i oporavak u narednom periodu u velikoj mjeri ovise, o oživljavanju vazdušnog saobraćaja u našoj zemlji.

-Gledajući destinacijsku mrežu Wizz Aira izvan Sarajeva, možemo vidjeti da ona prvenstveno uključuje gradove zapadne Evrope, s kojima smo izgubili povezanost zbog pandemije. Nema potrebe za isticanjem važnosti i značaja zapadnog svijeta, kako u poslovnom smislu, tako i u smislu strateške orijentacije Bosne i Hercegovine da svoju budućnost izričito veže za ovu regiju, EU i NATO. Uspostava baze je od strateškog interesa za Bosnu i Hercegovinu, kao i činjenica da će Sarajevo sada biti povezano sa destinacijama u kojima živi naša dijaspora – kazao je Bajić.