Skip to content Skip to footer

Vrelo Miljacke, skriveni biser prirode

Rijeka Miljacka opjevana je u mnogim pjesmama, opisana u djelima brojnih pisaca, rijeka s najviše mostova, izuzetno atraktivna za fotografiranje. Rijetki su oni koji znaju gdje izvire, a još rjeđi ono koji znaju da nastaje od dvije Miljacke, Paljanske i Mokranjske.

Ipak, oni koji znaju sve ovo kažu da je poznatiji i aktraktivniji izvor Paljanske Miljacke. Osim što je okružuju zidine starog utvrđenja Gradina Pavlovića ispod kojeg se izvor nalazi, krasi je i blizina nacionalnog spomenika Hadžišabanovića vile, olimpijske Jahorine, i Ravne planine.

Njena velika prednost je i dostupnost jer se nalazi na svega dva kilometra od centra Pala, na nadmorskoj visino od 1.010 metara. Planinski potočići žubore svojim kaskadama i u čarobnom šumskom ambijentu spuštaju se koritom i jarugama dok se ne udruže u jedan riječni tok koji se probija u paljansku ravnicu.

Predio oko izvorišta Paljanske Miljacke izuzetno je lijep, posebno u proljeće i jesen, kada je vodostaj rijeke, usljed kiše i topljenja snijega, bogatiji i kada riječni tok gradi prekrasne slapove koji padaju preko sedrenih blokova obraslih mahovinom.

Prelijep pejzaž i čist zrak su izuzetni tako da ne čudi što je ovo vrelo od davnina bilo privlačno za odmor. Igra bezbroj potoka i voda isprepletenih s kamenjem i okolnom šumom daju fascinantne pejzaže zbog kojeg se sve više ljudi odlučuje posjetiti ovaj biser prirode.

Najviše pažnje privlači vodopad koji stvara čaroban prizor i senzacija za čula, a kada dođete ispred njega zamišljate da ste u nekoj čarobnoj šumi iz bajki. Kvalitet ove planinske vode je veoma pogodan za pastrmke, te se nedaleko ispod vrela nalaze ribnjaci i restorani koji su pravi biser paljanske turističke i gastro ponude.

Ubijeđeni smo da ćete svojim mobilnim telefonima snimiti ovo čarobno mjesto, ali ne zaboravite se napiti vode i tago ugasite žeđ, pogotovo u ljetnim danima, jer je ovdje Miljacka pitka.