Skip to content Skip to footer

Vjetrenica, zaštićeni krajolik/pejzaž

Špilja Vjetrenica nalazi se na jugozapadnom rubu plodnog Popovog polja, jednog od najvećih krških polja Bosne i Hercegovine kroz koje protječe rijeka Trebišnjica, nekad najveća ponornica u svijetu, a danas najveća betonska ploča na svijetu. Smještena je u mjestu Zavala, u općini Ravno, koja zbog svoje blizine Jadranskom moru (12 kilometara) i većim centrima (Dubrovnik, Trebinje, Mostar ) dodatno privlači posjetitelje.

Spada u red najljepših i najbitnijih speleoloških objekata BiH i Dinarida. Hidrološki bogat sustav sa stalnim i više periodičnih vodenih tokova s podzemnim jezerima, prepoznatljivim strujanjem zraka u ljetnom periodu zasigurno nikoga neće ostaviti ravnodušnim tokom posjete.

Unutarnja temperatura zraka iznosi oko 11 stupnjeva, te je odlična destinacija u ljetnom periodu za osvježenje. Vjetrenica koja je bila zaštićeni spomenik prirode 2021. godine postaje zaštićeni krajolik BiH koji je otvoren za posjete u dužini od 750 metara infrastrukturno uređene staze. Od 19. stoljeća do danas kroz Vjetrenicu su prošli brojni istraživači iz cijelog svijeta koji su prepoznali važnost ovog speleološkog objekta, te istraženi dio iznosi 7.323,90 metara.

Ono što Vjetrenicu čini posebno značajnom u svijetu je podzemna bioraznolikost s više od 200 životinjskih vrsta koje su prilagođene životu u potpunoj tami. Najzanimljiviji stanovnik špilje je Proteus Anguinus ili Čovječja ribica koju posjetitelji mogu vidjeti na turističkom djelu staze. To je izuzetna životinja koja može preživjeti nekoliko godina bez hrane, te može živjeti i do stotinu godina.

Treba istaknuti i otkriće skeleta leoparda procjenjene starosti kostiju na gotovo 40.000 godina koji su vrijedno paleontološko otkriće. Njihove orginalne kosti se nalaze u Zemaljskom muzeju BiH u Sarajevu. Na samom ulazu u Vjetrenicu su istaknuti zanimljivi reljefi u stijeni  iz Srednjeg vijeka koji predstavljaju prikaz lova na jelene i viteški turnir. Vjetrenica se prvi put spominje 77. godine kada je Plinije Stariji u svojoj Historia Naturalis navodi kao vjetrovitu špilju.

Od arheoloških ostataka ističe se pronalazak koštane igle i keramičkih predmeta što ukazuje na to da su je ljudi koristili za boravak i sigurno utočište. Tijekom posjete koja traje oko 45 minuta, uz pratnju vodiča, posjetitelji imaju priliku vidjeti prelijepe prostrane dvorane ispunjene špiljskim nakitom, posebno očaravajućim kamenicama i podzemna jezera. Ono što posebno privlači pažnju posjetitelja je kameni stol za koji se ne zna tačno iz kojeg vremena datira pa se stvorila legenda o Hajducima i njihovom skrivanju po špilji čak i 600 metara udaljenosti od ulaza.

Vjetrenicu možete posjetiti u sva godišnja doba, te u svakom periodu doživjeti posebnost i ljepotu špilje. Obilasci  su organizirani u terminima koje možete pronaći na službenoj stranici www.vjetrenica.ba kao i dodatne informacije vezane uz špilju.

Agroturizam Matuško Neum/Moševići

Agroturizam Matuško, u pravom smislu tog imena, bez sumnje predstavlja jedan od najboljih i najoriginalnijih ruralnih agroturizama u Bosni i Hercegovini. S pravom je uvršten u deset najljepših skrivenih kutaka Evrope u konkurenciji popularnijih i već brendiranih regija kao što su Toskana, Provansa i druge slične regije Starog kontinenta.

Smješten je u selu Moševići, desetak minuta vožnje od Neuma, jednostavno je za pronaći i cesta je izvrsna. Do Agroturizma Matuško vodi nova brza cesta Neum-Stolac, te je dovoljno pratiti oznake na cesti do Moševića.

Agroturizam nudi usluge hrane i smještaja, izvrsna domaća hrana, jela ispod sača, uštipci, pršut, sir iz mijeha i proizvodi koji su proizvedeni na domaćinstvu – povrće i voće, vino i likeri.

Seoski predio s očuvanim okolišom i divnom prirodom dovoljni su razlozi da provedete jedan dio odmora u ovom predivnom ambijentu gdje je i usluga i gostoprimstvo na najvećem nivou. Dimenzija više za sve koji dođu je i otvoreni vanjski bazen s predivnim pogledom.

Smještajni kapaciteti su ograničeni na devet osoba i sve su klimatizirane, a gostima su dostupni i bicikli koje mogu slobodno koristiti.

Blizina Neuma i Jadranskog mora, Dubrovnika i Mostara, vodopada Kravica i drugih atraktivnih destinacija u Hercegovini dodatni su razlog da Agroturizam Matuško bude baza za  odmor u ovoj turističkoj sezoni, dodata vrijednost turističkoj ponudi Neuma i savršen način da provedete nekoliko nezaboravnih dana na jugu Bosne i Hercegovine u bilo kojem periodu u godini!