Skip to content Skip to footer

“Večer bosanskohercegovačkih vina”, promocija domaćih proizvoda i vrijednosti

Bosanskohercegovački vinari sinoć su u Sarajevu ispričali svoju priču i optimistično priveli kraju još jednu godinu poslovanja. Tradicionalno, vinarima su se pridružili i proizvođači sira, a nezaobilazan je bio i pršut.

Zahvaljujući Vanjskotrgovinskoj komori Bosne i Hercegovine i Grupaciji proizvođača vina, uz prisustvo predstavnika ambasada, institucija vlasti svih nivoa, somelijera, distributera i drugih gostiju, promocija bosanskohercegovačkih vinara započeta sredinom novembra u Istanbulu, zatim nastavljena u Zagrebu i Beogradu, svečano je završena u Sarajevu. Podršku događaju dao je i ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Staša Košarac.

Učesnici događaja nisu krili zadovoljstvo, jer, kako kažu, Bosna i Hercegovina ima šta da ponudi kada je u pitanju ovaj sektor privrede. U ponudi je izuzetan kvalitet proizvoda koji zahvaljujući dobrim preduslovima, imaju potencijal daljeg razvoja što će svakako biti jedan od prioriteta u narednom periodu.

Čule su se poruke:“Pojedinačno smo mali, moramo se uvezivati i zajedno graditi bolji poslovni ambijent. Iskoristimo bogate prirodne potencijale i stvarajmo još bolje i kvalitetnije.“

Predsjednik Komore Ahmet Egrlić izrazio je zadovoljstvo uspješno realizovanom promocijom i iskoristio priliku zahvaliti se svim bosanskohercegovačkim privrednicima koji i u najtežim uslovima poslovanja ne odustaju i uprkos svemu ostvaruju dobre rezultate. Događaji u Istanbulu, Zagrebu i Beogradu, a evo i u Sarajevu okupili su brojne poznavaoce vina koji su svojim stručnim mišljenjima stali iza kvaliteta raznih sorti čime su se otvorila vrata tržišta u okruženju ali i širom svijeta.

Kako je istakao predsjednik Egrlić: „Svi zajedno smo bili na visini zadatka i uspješno predstavili domaće proizvode što nas dodatno motiviše da sa na isti način promovišemo i druge bosanskohercegovačke proizvode i usluge koji zavređuju pažnju, a ima ih mnogo.“

U ime bosanskohercegovačkih proizvođača vina, ispred Grupacije koja uspješno djeluje pod okriljem Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine prisutne je pozdravio predsjednik grupacije Radovan Vukoje koji se zahvalio Komori, Ministarstvu, ali i svima onima koji su prepoznali značaj grane privrede koja zaista ima potencijal da se nađe rame uz rame sa svjetski poznatim brendovima i promoviše ne samo vinare nego i cjelokupan gastronomski i turistički potencijal Bosne i Hercegovine.

Na veliko zadovoljstvo privrednika, uspješnoj realizaciji događaja svakako je doprinjeo i ministar Košarac koji je takođe dao punu podršku vinarima, ali i drugim bh. privrednicima u nastojanjima da izađu van granica Bosne i Hercegovine i plasiraju svoje robe čiji je kvalitet vrhunski. Prema njegovim riječima Ministarstvo ulaže dodatne napore i, konkretno kada su u pitanju vinari, izrađen je novi Zakon o vinu za koji se nada da će olakšati ali i zaštititi poslovanje privrednika iz ove branše.

U nastavku večeri gosti su imali priliku degustirati različite sorte vina od kojih je svaka posebna priča pisana godinama unazad i u kojoj su isprepleteni porodična tradicija, iskustvo, znanje i umijeće, kamen i sunce, ali iznad svega ljubav prema ljepoti prirode koja daruje kvalitet.

Vanjskotrgovinska komora Bosne i Hercegovine koristi priliku zahvaliti se svima koji su se odazvali jučerašnjem pozivu i na taj način podržali nastojanja Komore da osvijesti javnost o kvalitetu i značaju domaćih proizvoda i usluga.

Hvala bosanskohercegovačkim proizvođačima vina Hepok d.o.o. Mostar, Podrum Vukoje 1982, Podrumi manastira Tvrdoš, Vinarija Anđelić, Podrumi Andrija, Vinogradi Nuić, Vinarija Čitluk, Podrum Tolj, Vino Milas, Vinarija Škegro, Podrum Ostojić, Vinarija Marijanović, Vinarija Daorson, Hercegovina produkt, Vinarija Crveni Brijeg, Obiteljski podrum Sušac, Vino Matić, Vilinka, Podrum Begić, Vinarija Jungić i Erovino koji su se sinoć predstavili ugostili prisutne.

Kako smo na samom početku i rekli, tradicionalno uz vino ide i sir stoga se zahvaljujemo i bosanskohercegovačkim proizvođačima sira koji su izazvali posebnu pažnju i interes na promociji u Istanbulu, a koji su i sinoć predstavili svoje vrhunske proizvode i bogat potencijal. Uz vino degustirani su i sirevi proizvođača STAP MILK Zenica, S.P.D. LLAETH Široki Brijeg, MONS PRODUKT Teslić, Kupres-Milch Kupres, EKO SIR PUĐA d.o.o Livno i Sirana Milanković Prnjavor. Kako smo naveli, nezaobilazan je bio i pršut, te je sinoć degustiran dobro poznati proizvod Mesne industrija Pavić d.o.o. Livno.