Skip to content Skip to footer

Uz Blaž Enology promovirana Vinska cesta Hercegovine

Tokom dva dana koja su prethodila održavanju Festivalu vrhunskih vina Blaž Enology u Sport centru Međugorje, uz podršku Vanjskotrgovinske komore BiH i projekta USAID Turizam održan je niz aktivnosti s ciljem razvoja i promocije Vinske cesta Hercegovina. Aktivnosti su počele već 17.08. tečajem za prvi stupanj sommelierstva koji je vodio Dražan Šunjić. 20 sudionika certificirano jer kroz ovu obuku. U srijedu, 25. augusta održana je radionica žilavke i blatine koju je vodio istaknuti hrvatski somelier Siniša Lasan. Preko 30 učesnika imalo je priliku kušati 15 različitih žilavki i blatina iz Hercegovini te naučiti više o načinu na koji se vina prezentiraju, uključujući narativ koji prati prezentaciju, sparivanje vina i hrane kao i preporuke za poboljšanje prodaje vina gostima. Diskusija koja je uslijedila pokazala je potrebu za treninzima ove vrste, te su vinari pokazali izuzetan interes za nastavak sličnih aktivnosti.

Nakon somelierske radionice, organizirano je dvodnevno upoznavanje sa Hercegovinom za predstavnike medija. Pored samih vinarija, Vinska cesta Hercegovine uključuje i kulturne i gastronomske atrakcije Hercegovine, te su predstavnici medija posjetili muzej u Franjevačkom samostanu svetog Ante Padovanskog na Humcu, pravoslavni Manastir Žitomislić i Tekiju na vrelu Bune, dok je restoran Kolo u Buni pripremio tradicionalnu hercegovačku deliciju brudet. Novinari su također su imali priliku posjetiti Kamene vinograde u mjestu Blizanci kod Čitluka, jedinstvenu plantažu u vlasništvu Vinarije Čitluk od čijeg grožđa se proizvodi vrhunsko i višestruko nagrađivano Kameno vino.

Festival Blaž Enology, koji je 26. augusta održan po peti put, okupio je 28 vinarija koje su predstavile svoja vina, prije svega blatinu i žilavku, ali i manje poznatu autohtonu sortu trnjak, kao i internacionalne sorte poput chardonnaya ili cabernet sauvignona. Za gastronomsku ponudu i promociju slow food pristupa tradicionalnoj hercegovačkoj kuhinji pobrinuo se poznati bosanskohercegovački kuhar Nihad Mameledžija. Hercegovački vinari i posjetitelji su se složili da je Vinska cesta Hercegovine od svog osnivanja ostvarila veliki napredak te da ima veliki potencijal da postane jedna od internacionalno najatraktivnijih destinacija vinskog turizma.

USAID Turizam podržava razvoj Vinske ceste Hercegovine u jednu od najuzbudljivijih novih destinacija vinskog turizma usvajanjem kriterija Europske kulturne rute loze i vina „Iter Vitis – Les Chemins de la Vigne“ i stvaranjem održivog sistema rukovođenja. Turizam i partneri uvjereni su da će adekvatno brendirana, pozicionirana i promovirana Vinska cesta Hercegovine pomoći pri širenju svijesti o Bosni i Hercegovini na novim tržištima i među širim segmentima putnika te povećati razumijevanje i interes za zemlju. Promocija Vinske ceste Hercegovine i različitih aktivnosti i iskustava koje ona uključuje će stvoriti nove izvore prihoda za sudionike Vinske Ceste.