Skip to content Skip to footer

Uskoro direktni letovi Chicago – Sarajevo

Američki prevoznik Eastern Airlines pokrenut će sezonski ljetni prijevoz jednom sedmično između Chicaga i Sarajeva, obilježavajući uvođenje non-stop transatlantskih letova iz glavnog grada Bosne i Hercegovine.

Aviokompanija će letjeti na liniji svakog petka sa Aerodroma O’Hare u Chicagu, počevši od 28. maja do 3. septembra, dok će povratni prevoz raditi nedjeljom.

Sve letove obavljat će avion Boeing 767-200ER koji ima kapacitet da primi 238 putnika, od kojih je osamnaest u premium kabini, a preostalih 220 u ekonomijskoj klasi.

Premium kabina može se pohvaliti rasporedom sjedišta 2-2-2, dok ekonomski dio ima konfiguraciju sjedišta 2-3-2.

Karte za letove već su puštene u prodaju putem web stranice avio kompanije.

Chicago je bio druga najprometnija nepokrivena ruta iz Sarajeva u Sjedinjenim Državama nakon New Yorka.

U 2019. godini ukupno je 5.995 putnika letjelo indirektno između dva grada. Sveukupno, bila je to šesnaesta najprometnija nepokrivena ruta iz glavnog grada Bosne i Hercegovine. Skočila je na jedanaestu poziciju 2020. godine, iako je količina putnika znatno pala zbog pandemije koronavirusa.

Državljanima Bosne i Hercegovine dozvoljen je ulazak u Sjedinjene Države s važećom vizom i negativnim testom na koronavirus, dok američki državljani mogu ući u Bosnu i Hercegovinu s negativnim PCR testom.

Eastern Airlines putnicima nudi tri različite vrste cijena, od kojih svaka uključuje jednu prijavljenu torbu, dok putnici u svojoj premium kabini mogu sa sobom besplatno ponijeti drugu torbu.

Avion ima ugrađeni sistem za zabavu sa izborom filmova, emisija i muzike koji se mogu emitirati na lični uređaj putnika.

– Želimo da naši putnici imaju dobro iskustvo dok putuju sa Easternom. Uzmite našu povoljnu kartu i uštedite novac. Svi letovi Eastern Airlinesa uvijek su direktni i bez pauza. To znači značajno vrijeme ušteda i gubljenje vremena na promjenu aviona ili dolazak do aerodroma da biste uhvatili vezu. Još važnije je da su vaše zdravlje i sigurnost dragocjeniji nego ikad. Direktni letovi jednako su manje vremena provedenog na aerodromima, manje dodirnih točaka i sigurnija avantura – saopćeno je iz ove kompanije.